null Beeld

Waarom je vaker migraineaanvallen hebt als je in de overgang komt

Iedereen die weleens een migraineaanval heeft gehad, weet hoe heftig die pijn kan zijn. Meer dan 10% van de Nederlanders heeft last van deze chronische ziekte, die je leven op onverwachte momenten compleet lam kan leggen. Opvallend is dat de ziekte veel vaker voorkomt bij vrouwen. Een hoofdpijnexpert legt uit hoe dat komt.

Online redactie Libelle

Helaas dames, migraine is echt een vrouwenkwaal, al kunnen mannen er zeker ook last van hebben. Gemiddeld komt het drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Wat de precieze oorzaak daarvan is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar volgens neuroloog dr. Gisela M. Terwindt van het Leids Universitair Medisch Centrum staat wel vast dat onze vrouwelijke hormonen een belangrijke boosdoener zijn, zegt ze tegen Women’s Health.

Overgang

“Vrouwelijke hormonen moeten bijna wel een rol spelen, aangezien vrouwen drie keer zoveel migraine hebben dan mannen.” Nog een aanwijzing dat onze hormonen een rol spelen, is dat migraineaanvallen vaak toenemen als je in de overgang komt. Bij vrouwen die al migraine hebben, verergeren de klachten tijdens de menopauze. Vrouwen die nog geen migraine hadden, kunnen tijdens de overgang voor het eerst een aanval krijgen.

Migraineaanvallen vinden bij vrouwen ook opvallend vaak plaats tijdens de menstruatie. “We weten alleen nog niet goed of het hormoon oestrogeen een rol speelt, of juist een combinatie met andere hormonen, waarbij bijvoorbeeld ook een snelle daling van deze hormonen vlak voor de menstruatie de oorzaak is.” Daar moet dus nog extra onderzoek naar worden gedaan.

Wel is duidelijk dat vrouwen tijdens een zwangerschap en na de overgang géén last meer hebben van migraine. Dát is dan wel weer mooi meegenomen.

Hormonen beïnvloeden?

Kun je dan niet iets tegen die nare migraineaanvallen doen, door je hormonen te beïnvloeden? Het wordt weleens geprobeerd, bijvoorbeeld met behulp van de anticonceptiepil, maar er is nog geen bewijs dat dat effect heeft, zegt Terwindt. Bij sommige vrouwen werkt dat zelfs averechts en nemen de hoofdpijnaanvallen toe.

Maar er is hoop: het LUMC start een groot hoofdpijnonderzoek, waarin de rol van hormoonschommelingen in het uitlokken van migraineaanvallen bij vrouwen centraal staat. Het doel is om een effectieve behandeling te vinden. Heb jij last van migraine en vermoed je dat het te maken heeft met je hormonen? Dan kun je meedoen door je in te schrijven via deze website.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden