null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je voortaan op één been moet tandenpoetsen

Tandenpoetsen is echt zoiets wat je op de automatische piloot doet. De kans is groot dat je er niet eens bij nadenkt hóe je precies poets, maar een ding weten we zeker: je staat vast niet op één been. En toch zou je dat vaker moeten doen!

Anne-Flore MullerGetty Images/iStockphoto

Witter worden je tanden er niet van, maar het is wel heel goed voor je brein.

Hersengymnastiek

Tandenpoetsen terwijl je op een been staat. Het klinkt niet echt als iets wat je graag doet als je net wakker bent of slaperig in de badkamer staat. Maar volgens psycholoog, stressexpert en auteur Thijs Launspach is het een gewoonte die je je snel eigen mag maken. Hij stelt dat het een ideale vorm van 'hersengymnastiek' is.

Nieuwe verbindingen maken

Het zit namelijk zo: je hersenen bestaan uit cellen die met verbindingen aan elkaar verbonden zijn. Doe je iedere dag precies dezelfde dingen? Dan worden de verbindingen in je hersens als het ware versterkt. Maar doe je ineens allemaal nieuwe dingen, waardoor je hersenen nieuwe prikkels ervaren? Dan worden er dus ook nieuwe verbindingen aangemaakt, waardoor je brein sterker wordt.

Trainen met tandenpoetsen

Tandenpoetsen op één been is daar een ideale manier voor. Waarom? Nou, simpel gezegd omdat dit iets is wat je waarschijnlijk nog nooit gedaan hebt, maar wel gemakkelijk in je leven kunt toepassen. Plus: je traint niet alleen je brein, maar ook je balans en je buikspieren met deze oefening.

Zó doe je het: begin met tandenpoetsen en ga als een flamingo op één been staan, terwijl je je buikspieren goed aanspant. Hierdoor kun je je evenwicht beter bewaren. Wissel na een minuut om. Zo sla je meer dan twee vliegen in een klap, want je traint je brein, je evenwicht én weet zeker dat je lang genoeg gepoetst hebt.

Misschien heb je wel eens gehoord van tandpasta met houtskool erin. Worden je tanden daar nou écht witter van?

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden