null Beeld

Waarom jij misschien ook dagelijks plastic op je gezicht smeert

Je merkt er niks van als je het aanbrengt, maar wist je dat veel make-upproducten plastic bevatten? Het gaat hierbij om zogenoemde microplastics die terug te vinden zijn in het basismengsel van bepaalde make-up- en verzorgingsproducten.

Erandi Godinez

Hoewel het op de etiketten van de producten niet altijd makkelijk is terug te vinden, zit het er wel degelijk in. “Bijvoorbeeld in shampoo, foundation, (zonnebrand)crème en lipstick”, zo vertelt Benjamin Hooi van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) aan NU.nl.

Even scrubben

Deze stukjes plastic zitten er niet voor niks in: ze zorgen er namelijk voor dat een product beter werkt. “Zonnebrandcrème wordt er beter smeerbaar door, shampoo en conditioner beter uitwasbaar en deodorant effectiever”, aldus Hooi. Sommige microplastics worden zelfs bewust toegevoegd voor een scrubwerking. “Deze deeltjes, ook wel microbeads genoemd, zitten vooral in scrubs en tandpasta. Maar deze zal je niet meer snel aantreffen in afwasbare producten zoals shampoo en douchegel."

Natuurlijke ingrediënten

De Europese cosmetica-industrie heeft namelijk besloten om microbeads vrijwillig uit dit soort producten te halen. Dit gebeurt wel in fases: in 2020 moeten ze namelijk volledig verdwenen zijn. Momenteel is 98 procent van de producten al vrij van deze plastics, die worden vervangen door natuurlijke ingrediënten zoals vruchtenpitten, zand en gemalen bamboe.

Slecht voor milieu

Een groot nadeel van de microplastics is dat ze uiteindelijk in het water terecht gekomen. Tijdens het douchen en afwassen spoelen de deeltjes namelijk door je doucheputje of gootsteen het riool in. Van het plastic dat momenteel in zeeën en oceanen terechtkomt, is zo’n 0,3 procent (35.000 ton) afkomstig uit de cosmeticawereld. Dit lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes helpen als het gaat om het voorkomen van milieuvervuiling.

Plastic op je lippen

Daarnaast moet je je ook realiseren dat je bij sommige lipsticks letterlijk microplastic op je lippen smeert. Volgens Jeroen Dagevos (van de organisatie Plastic Soup Foundation) zijn veel mensen zich hier niet van bewust. “Dat is toegevoegd zodat het lang blijft zitten. Misschien slik je het wel in. Het lijkt me dat je als consument wilt weten wat het effect daarvan is.” Helaas is hier momenteel nog te weinig onderzoek naar gedaan, wat voor veel fabrikanten een reden is om het gewoon te blijven gebruiken.

Liever geen plastic?

Mensen die liever make-up en verzorgingsproducten zonder plastic gebruiken, kunnen het beste de ingrediëntenlijst checken. Als je polymeren tussen de ingrediënten ziet staan, kun je het product het beste skippen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? De Plastic Soup Foundation heeft een lijst opgesteld waar alle 550 polymeren die plastic bevatten opstaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden