null Beeld

Waarom jij ook spontaan moet huilen als je iemand anders ziet huilen

Snotter jij spontaan mee zodra iemand in je buurt in huilen uitbarst? Je bent lang niet de enige: catching feelings is een fenomeen dat onderzoekers al jaren bezighoudt. Want hoe kan het dat sommige mensen zo gevoelig zijn voor de emoties van anderen?

Erandi Godinez

Als we onderzoekers moeten geloven, heeft het allemaal met je persoonlijkheid te maken.

Extra aanstekelijk

Emotionele aanstekelijkheid komt voor wanneer je omgaat met iemand die een heel sterk gevoel ergens over heeft en je dat gevoel dan zelf ook overneemt. "Huilen is vaak aanstekelijker dan andere gevoelens, omdat het gewoon ontzettend opvalt, of het nu tranen van geluk, verdriet of angst zijn", legt psycholoog Daniel Rempala uit aan Well and Good.

Kopieergedrag

Mensen houden eigenlijk voortdurend de houding van anderen in hun omgeving in de gaten en nemen dit onbewust over. "Tijdens een gesprek is het niet abnormaal dat mensen automatisch de mimiek van hun gesprekspartner beginnen na te bootsen. Ze kopiëren de gezichtsuitdrukking, stem, het postuur en de bewegingen", zo stelt onderzoeker Elaine Hatfield. Het is dus helemaal niet zo gek dat je een traantje moet wegpinken als je iemand anders ziet huilen.

Persoonlijkheid

Toch is lang niet iedereen gevoelig voor de emoties van anderen. Zo blijken vooral vrouwen eerder gevoelig voor dit fenomeen te zijn dan mannen. Al wijst Dr. Hatfield erop dat los van je geslacht, ook je persoonlijkheid bepaalt hoe gevoelig je bent voor emoties. Mensen die emotioneel en empathisch zijn ingesteld, zijn bijvoorbeeld eerder geneigd om de emoties van andere te kopiëren. Mensen die assertief zijn en narcistische trekken hebben, zijn weer minder snel geneigd om dit te doen.

Empathisch

"Mensen gaan sneller de emotionele toestand van hun gesprekspartner overnemen als ze echt luisteren naar de andere persoon, om die persoon geven of gewoon enorm empathisch zijn", stelt Dr. Rempala.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well and Good. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden