null Beeld

Waarom kinderrechtenorganisatie KidsRights de mazelenprik wil verplichten

Steeds meer ouders besluiten hun kind(eren) niet langer in te enten tegen ziekten als de mazelen, bof en rode hond. Kinderrechtenorganisatie KidsRights vindt dit onveilig en onverantwoord en wil daarom de mazelenprik voor kinderen verplichten.

Anne-Flore Muller

De reden voor dit statement is dat het ondanks waarschuwingen over de gevaren van het niet-inenten van jonge kinderen maar niet lukt de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen.

Verplichte mazelenprik

Voorzitter van KidsRights en oud-Kinderombudsman Marc Dullaert vertelt aan de Volkskrant waar zijn zorgen vandaan komen. "Verplichte vaccinatie tegen mazelen lijkt onontkoombaar. Nederland is nu 4 jaar op rij onder een vaccinatiegraad van 95 procent gezakt, de grens die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangehouden."

In gevaar

Toch begrijpt de woordvoerder van de organisatie de bezwaren van ouders die anti-inenten zijn wel. "Maar als voorlichting niet helpt, zul je toch iets anders moeten doen. Het kan niet zo zijn dat je als ouder een ander kind in gevaar brengt omdat je je eigen kind niet wilt laten vaccineren."

Toekomst

Of het verplichten tot inenten daadwerkelijk in gang gezet gaat worden, is nog niet duidelijk. De woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid liet eerder wel weten dat het nu nog niet aan de orde is. "De staatssecretaris heeft wel gezegd dat er meer verplichtende maatregelen kunnen komen als de vaccinatiegraad blijft dalen en een gevaarlijke situatie ontstaat", benadrukt de woordvoerder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant, AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden