null Beeld

Waarom negatief denken zo slecht nog niet is

Veel mensen zijn van mening dat een positieve instelling je het meest brengt. Ben jij een doemdenker? Volgens voormalig pokeraar Annie Duke is negatief denken zo slecht nog niet.

Ismay Gijsen

Duke is van mening dat negatief denken je juist verder brengt. In een column voor de Amerikaanse Business Insider schrijft ze: “Je kunt negatief denken als hulpmiddel inzetten om mogelijke hindernissen te identificeren, zodat je die kunt oplossen voordat je ze tegenkomt.”

Google Maps

Om haar punt te bewijzen, maakt ze een vergelijking met Google Maps. Ze legt uit dat de ouderwetse wegenkaart je de route zonder obstakels toont, terwijl Google Maps ook files, ongelukken en wegopbrekingen laat zien om de beste route te kunnen bepalen. Wat Duke bedoelt: als je een toekomst voorstelt waarin dingen misgaan, kun je daarop inspelen. Klinkt best logisch, toch?

Onderzoek

Dit is niet alleen de visie van de pokeraar, het blijkt ook uit uitonderzoek van Harvard Business. Daaruit kwam naar voren dat als je op deze manier nadenkt, je dertig procent meer obstakels ontdekt. Als je die die kunt oplossen, zul je jouw doelen sneller bereiken. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten, maar weet je dat je altijd zwicht voor die ongezonde snacks in de kantine op werk? Dan weet je dat je de kantine moet vermijden en zelf extra gezondere tussendoortjes moet meenemen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden