null Beeld

Waarom pesters zich niet slecht voelen over hun gedrag

Pestgedrag lijkt de daders zo gemakkelijk af te gaan, terwijl het bij de slachtoffers traumatische gevolgen kan hebben. Waarom zien de pesters dat gedrag zelf niet in?

Daphne Dorgelo

Want volgens psycholoog Mary Lamia bij Psychology Today zien ze inderdaad niet in hoe hun gedrag het leven van anderen zó intens kan beïnvloeden.

Waarom pesten

Lamia vertelt dat pestgedrag vaak de projectie is van de onzekerheid van de pester zelf. Ze zoeken een zwak punt bij een ander en gaan precies dáárop in. Door die zwakke kant bij een ander flink te benadrukken, wordt hun eigen onzekerheid verbloemd. Ze voelen zich een stuk machtiger.

Verleden

Het klopt dus niet dat pesters zich bewust zijn van hun onzekerheid en lage zelfbeeld. Volgens Lamia ontstaat het gedrag omdat de pestkop zich vroeger heeft moeten beschermen tegen schaamte. Bijvoorbeeld in het familiesysteem waarin dit persoon opgroeide, verklaart psycholoog Lamia. Dit gedrag kan op latere leeftijd weer vertoond worden bij schaamte.

Reacties van de mens

De reacties op schaamte bij mensen zijn: ontkennen, ontwijken of jezelf of anderen aanvallen. En je raadt het al: pestkoppen kiezen ervoor om anderen aan te vallen bij schaamte. Dit gebeurt wanneer diegene zich psychologisch voelt aangevallen of incapabel voelt.

Waarom ze het niet zien

Als je denkt dat pestkoppen anderen belachelijk maken omdat ze een laag zelfbeeld hebben, zouden ze dus bewust zijn van hun gedrag. En dit is dus vaak niet zo. Omdat ze het zelf hun onzekerheid niet doorhebben, zien ze de gevolgen van hun pestgedrag ook niet in.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bedrock. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden