null Beeld

Waarom te weinig slaap slecht is voor je relatie

Genoeg slaap is niet alleen noodzakelijk voor je lichaam, ook voor je relatie. Een goede nachtrust zorgt er namelijk voor dat je lekker in je vel zit en genoeg energie hebt om in je relatie te stoppen.

Daphne Dorgelo

Volgens Christopher Winter, neuroloog uit Charlottesville en auteur van het boek The Sleep Solution, schakelt je lichaam over naar een survival-modus wanneer je een te weinig nachtrust hebt gehad. "Je brein kan zich alleen nog maar bezig houden met de meest basic taken: eten vinden, naar de toilet gaan en gewoon proberen de dag door te komen."

Chronisch slaaptekort

Professor Johan Verbraecken, medisch coördinator van het Slaapcentrum in het UZ Antwerpen, bevestigt dit op HLN.be. "Maar het hangt wel van het slaaptekort af", vult hij aan. "Wanneer je elke nacht enkele uren te weinig slaapt, heb je een chronisch slaaptekort. Routinematige zaken worden uitgevoerd, maar creativiteit, problemen oplossen en complexe handelingen gaan moeizamer."

Gesprekken gaan moeizamer

Alleen al een simpel gesprek met je partner kan te veel zijn op het moment dat je slaaptekort hebt. Je ergert je aan het geratel of het gaat allemaal te langzaam voor je. Dat heeft alles te maken met je amygdala, beweert Winter. Wanneer je moe bent gaat de amygdala bepaalde chemische stoffen aanmaken waardoor je gaat overreageren of minder rekening houdt met andermans gevoelens.

Gezondheid

We weten ondertussen dat slaaptekort voor serieuze problemen als overgewicht, diabetes, hartaandoeningen en een depressie kan zorgen. Maar ook kan het kleine kwaaltjes als een griepje veroorzaken. En lig je vaak ziek in bed, dan heb je dus ook minder tijd om met je partner door te brengen.

Andere werktijden

Het kan goed zijn dat jij en je partner verschillende werktijden hebben. Het is dan belangrijk om goed te plannen en elkaar daarbij tegemoet te komen. Sta bijvoorbeeld 's ochtends iets eerder op om gezellig samen te ontbijten of ga eens een half uur met elkaar kletsen in plaats van televisiekijken.

Invloed

Al met al zijn Winter en Verbraecken het over één ding eens: "Slaaptekort heeft zeker invloed op relaties", zegt Verbraecken. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je vermoeider bent, je hebt daardoor meestal een lager libido en dit weegt op je relatie." Hij geeft dan ook mee om er voortaan een nachtje over te slapen bij problemen. "’s Ochtends kom je op oplossingen die je ’s avonds niet kon bedenken. Dan maak je immers betere beslissingen, ben je geduldiger en kun je je beter concentreren."

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden