Valentijnsdag Beeld Getty Images
ValentijnsdagBeeld Getty Images

Waarom vieren we eigenlijk Valentijnsdag?

14 februari wordt ook wel de dag van de liefde genoemd. Hét ideale moment om je partner eens goed te verwennen. Maar waarom vieren we Valentijnsdag eigenlijk?

Demi SchoenmakersGetty Images

Een geheime liefde een kaartje sturen, je geliefde een geurtje cadeau doen of samen lekker uiteten: veel mensen grijpen Valentijnsdag aan om romantisch uit te pakken. En vice versa verwachten we natuurlijk ook een leuk bloemetje of cadeautje terug. Maar waarom is hier eigenlijk een speciale dag voor?

Raad en hulp

Hoe Valentijnsdag precies is ontstaan, is helaas niet bekend. Maar de meeste mensen geloven dat 14 februari de dag is dat priester Valentinus stierf. Hij was een Romeinse priester die zich tot het Christendom had bekeerd. Het was een goed mens en hielp iedereen die hulp nodig had, waaronder zieken, armen en bejaarden. Ook kon iedereen bij hem terecht voor raad en hulp. Valentinus gaf de mensen die bij hem kwamen altijd een bloem. Dat zou de reden zijn waarom mensen elkaar met Valentijn bloemen, en dan met name rozen, geven.

Verboden liefde

Maar er zijn ook mensen die geloven in een ander verhaal van priester Valentinus. Hij leefde rond 260 na Christus in Rome en keizer Claudius II vond dat een soldaat die onder plak zit, niet goed kan vechten. Hij verzon daarom een wet die soldaten verbood om te trouwen. Valentinus vond dat maar onzin. De liefde is belangrijker dan oorlog voeren, toch? Hij trouwde daarom verliefde stelletjes in het geheim. Maar daar kwam de keizer al snel achter en stopte hem in de gevangenis.

In de gevangenis werd hij verliefd op de blinde dochter van zijn bewaker. Hij stuurde haar lange liefdesbrieven en wist haar zelfs te genezen van haar blindheid. Op de dag van zijn executie, op 14 februari, gaf hij zijn grote liefde de laatste liefdesbrief die ondertekend was met de tekst: "van je Valentijn". Dat zou de reden zijn waarom vandaag de dag nog steeds mensen op Valentijnsdag een kaartje naar hun geheime liefde sturen en 'm zo ondertekenen. Zo weet de ontvanger namelijk niet van wie de kaart afkomstig is. Blijft het lekker spannend!

Bron: Quest

Valentijnsdag Beeld Getty Images
ValentijnsdagBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden