null Beeld

Waarom vooral avondmensen last zullen krijgen van het verzetten van de klok

In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart 2020 wordt de klok verzet naar de zomertijd. De tijd gaat daarmee dus een uurtje vooruit, waardoor we een uur minder kunnen slapen. Dit is voor maar weinig mensen een pretje, maar voornamelijk avondmensen zullen hier erg veel last van krijgen. 

Volgens NU.nl zouden mensen die graag tot laat wakker blijven tot de zomer de gevolgen van het verzetten van de klok kunnen merken.

Jetlag

Allereerst is het niet gek dat veel mensen last hebben van het verzetten van de klok, vertelt chronobioloog Marijke Gordijn aan NU.nl. "Zo'n uurtje schuiven met de tijd lijkt niet veel, maar bij een jetlag is het voor je interne klok vaak makkelijker om zich aan te passen dan bij de zomertijd. Dat komt doordat bij een vliegreis niet alleen de tijd, maar ook de licht-donkercyclus op de plek van bestemming verandert."

Te vroeg

Een jetlag is volgens haar dan ook gemakkelijker te verwerken dan het verzetten van de klok. Onderschatten moeten we het plotselinge verschuiven van de tijd dus zeker niet. "We moeten een uur eerder op dan de dag ervoor. Volgens je interne klok is het nog te vroeg om op te staan. Dat wordt bevestigd doordat het buiten nog donker is. We noemen dit ook wel 'sociale jetlag'", aldus Marijke.

Avondmensen

Toch hebben voornamelijk avondmensen erg veel last van het schuiven met de tijd, benadrukt de chronobioloog. "Sommige mensen kunnen er wel 4 weken last van hebben. Vooral late types, de 'avondmensen', passen zich moeilijk aan. Zij slapen in ieder geval wekenlang te weinig door het verzetten van de klok, mogelijk zelfs de hele zomer."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden