Waarom we juist rond Pasen naar de Matthäus Passion luisteren
Rond de paastijd hoor je vaak het bekende muziekstuk Matthäus Passion door de kerken of concertzalen galmen. Waarom luisteren we juist dan naar dit spektakelstuk van Bach?
En nee, het is niet omdat de woorden 'passion' en 'Pasen' nu zoveel op elkaar lijken. Dat is toeval. Waar het woord 'passion' wél vandaan komt, ligt in de geschiedenis: de naam Matthäus Passion is gebaseerd op het Latijnse woord ‘passio’, wat lijden betekent. Omdat hij volgens het evangelie op Goede Vrijdag is gekruisigd en met Pasen uit de dood is opgestaan, passen het stuk en het thema goed bij deze tijd van het jaar. Maar de compositie is niet speciaal geschreven om in de aanloop naar Pasen te worden opgevoerd.
Geschiedenis
De Matthäus Passion-versie uit 1736 is de meest volledige en wordt daarom als de officiële versie gezien. Deze werd voor het eerst in 1870 uitgevoerd in Nederlands en is sindsdien jaarlijkse traditie.
Getallen
Grappig weetje: Bach was gek van getallen. Hij was vooral dol op het getal 3. Dit stond gelijk aan de Heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en de heilige geest). Zo bestaat het het muziekspektakel uit 27 evangelieteksten (3 maal 3 is 27). Deze 27 stukken bestaan bovendien uit 729 maten. En dat is precies het kwadraat van 27.
Niet verwarren
Er wordt benadrukt dat het spektakel níet mag worden verward met opera: er zijn geen decors of kostuums én wordt er niet in geacteerd.
Klinkt allemaal erg bijzonder. Wil je een Matthäus Passion uitvoering een keer live meemaken? Ervaar het in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam of in één van de vele schitterende historische kerken in Nederland voor € 47,50 per stuk:
De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bron: Margriet. Beeld: The Bach Choir & Orchestra