PREMIUMIk zie, ik zie wat jij niet ziet

Waarom we zo graag een kijkje in de toekomst willen

null Beeld Arcangel
Beeld Arcangel

De toekomst laten voorspellen door bijvoorbeeld tarot­kaarten klinkt misschien zweverig, maar het kan ook inzichten bieden en helpen om keuzes te maken.

Sara MadouArcangel

Als zestienjarige probleempuber vond ik het ongelooflijk spannend om dingen te horen over mijn toekomst. De week was voor mij al geslaagd als in mijn horoscoop stond dat ik de jongen van mijn dromen zou ontmoeten. Mijn vriendinnen en ik hadden ook een Magic 8-Ball. Zo’n ding waarmee je moest schudden om antwoorden als ‘Gaat nooit gebeuren’ of ‘Absoluut’ te krijgen op vragen – die inderdaad meestal over jongens gingen. Toen ik ouder werd en het leven gelukkig meer ging betekenen dan m’n relatiestatus, verloor ik mijn interesse in toekomstvoorspellingen, want ach, met de realiteit hadden die voorspellingen weinig te maken. Toch? Tot ik langsging bij de nieuwe holistische massagepraktijk bij mij om de hoek. Ze kijken er naar het complete plaatje en richten zich niet alleen op de behandeling van een pijnlijke nek of stijve rug. Na elke behandeling trok mijn behandelaar een orakelkaart. In een waaier werden ze voor me op tafel gelegd en ik pikte er een tussenuit. De exacte naam en afbeelding weet ik niet meer, maar ik kreeg er een uitleg bij: dat ik op werkgebied op een tweesprong stond en me niet moest laten tegenhouden door wat anderen dachten. Dit sloot precies aan bij wat op dat moment speelde in mijn leven. Dat kan natuurlijk toeval zijn en ik vond het eerst een beetje gek om toe te geven, maar stiekem hielp die kaart me wel om de knoop door te hakken.

null Beeld

Privé-astroloog

De toekomst door iets of iemand laten voorspellen is zo oud als de mensheid. Bepaalde vormen van waarzeggerij waren 4000 jaar voor Christus al onderdeel van de samenleving. Zo voorspelden orakels in de Griekse oudheid de geboorte van helden en winst of verlies op het slagveld. In de middeleeuwen was het gebruikelijk dat koningen een privé-astroloog of tovenaar hadden en in de VS was vroeger vooral handlezen populair. Lange tijd was de toekomst voorspellen een gewaardeerd vakgebied. De verschillende technieken van waarzeggers werden gezien als bruikbaar advies om keuzes te kunnen maken en je te kunnen voorbereiden op het onvermijdelijke. Dit veranderde in de zeventiende en achttiende eeuw, toen men logischer ging denken en de mensheid minder ging vertrouwen op intuïtie en godsdienst. Waarzeggerij is altijd gebleven, maar verplaatste zich naar de zijkanten van de maatschappij. Waar sommigen een voorspelling zeer serieus nemen, zien anderen het meer als leidraad.

null Beeld
  • “Ik leef zo veel mogelijk in het hier en nu en zie wel wat er op me afkomt. Maar toen ik via-via hoorde over tarotkaarten, raakte ik geïnteresseerd. Ik liet een jaarreading doen door Sytse Monsma. Per maand legde hij een kaart voor me die een bepaalde tendens aangeeft. Er komen dus geen concrete voorspellingen uit, zoals ‘Je relatie gaat stuk’. Je moet het meer zien als een leidraad. In het begin was ik sceptisch, maar al snel merkte ik hoe goed het klopte. In april was de ‘tien van bekers’ voor me getrokken, wat betekent dat mijn thuis- of familiesituatie zou verbeteren. In die maand vond ik een nieuwe baan en had ik een fijne tijd met de kinderen van mijn vriend, we groeiden meer naar elkaar toe. In september had ik ‘de liefde’. Prompt vroeg mijn vriend me ten huwelijk. Dat had ik totaal niet verwacht en hij had geen idee dat dit in mijn kaarten stond. Best gek! Als je aan het begin van het jaar of de maand in kwestie de voorspelling leest, kun je je er niet echt iets bij voorstellen. Pas achteraf wordt duidelijk waar het op sloeg. Ik ben best nuchter en de resultaten waren treffend. De voorspellingen hielpen mij de juiste keuzes te maken.”

In verbinding

In die laatste categorie valt ook Sytse Monsma (34), die op zijn Instagram-account @Kosmischverbinder laat zien dat het spirituele heus niet altijd een wereld is van mysterieuze oude vrouwtjes. Met zijn open uitstraling geeft hij op een laagdrempelige manier inzichten, vooral door tarotkaarten te leggen. Monsma: “Vroeger had ik weleens geëxperimenteerd met geesten oproepen en kaarten leggen, maar ik groeide op in een gelovige omgeving. Daar was het niet de bedoeling dat je je hiermee bezighield. Toen ik meer mijn eigen pad ging volgen, kwam de interesse in tarot terug. Ik kocht een paar mooie kaartensets en oefende veel. Nu leg ik kaarten voor anderen. Iedereen kan het, maar het is geen kwestie van de betekenis van de kaarten uit je hoofd leren. Het is meer in verbinding staan met je eigen intuïtie en mensen voor wie je legt inspireren dat ook te doen.”
Readings doet Monsma face-to-face, maar het kan ook via een videoverbinding. In een uur laat hij de kaarten het gesprek sturen. “Ik doe geen research vooraf en weet niks over de persoon in kwestie, maar stem af op de bron terwijl ik de kaarten leg en vertel wat ze betekenen. Dat kan zijn dat er een verschuiving gaat plaatsvinden in iemands vriendschappen. Die informatie hangt al in de lucht, ik hoef het er alleen uit te plukken. Steeds meer mensen zijn geneigd om hun gevoel te negeren of weg te redeneren. Tarot brengt vaak iets op tafel wat je diep vanbinnen al voelt, maar nog niet eerder naar de oppervlakte durfde te halen. Met een kaartlegging vind je de inzichten om daar op een goede, gezonde manier mee om te gaan.”

null Beeld

Doorgeefluik

Toch kun je niet met alles bij Monsma terecht: “Sommige mensen komen met gesloten vragen, zoals: moet ik mijn relatie verbreken? Dat werkt niet met tarot, of in elk geval niet voor mij. Ik kan wél vertellen wat er gaat gebeuren als je het doet, of juist niet. Mijn persoonlijke mening is daarbij niet belangrijk, ik ben meer een doorgeefluik. Laatst trok ik kaarten voor mijn vriend. Hij wilde een opleiding volgen, terwijl ik dat niet zo’n goed idee vond. Toen ik de kaarten omdraaide, bleken die iets anders aan te geven. Hij is de opleiding gaan doen en is daar nu heel happy mee. Dat vind ik ook helemaal niet erg. Het is een soort beroepscode om jezelf opzij te zetten en de kaarten voor zich te laten spreken.”

Opnieuw beginnen

Door uit het niets tarotkaarten aan te schaffen, ze te schudden, om te keren en er een paar uit te pikken op gevoel, kun je best schrikken. Een exemplaar getiteld ‘de dood’ zal niet meteen een goed gevoel geven, terwijl het juist een positieve kaart is. Hij staat voor het afsluiten van bepaalde zaken en opnieuw beginnen. Het kan dus helpen om je eerst in te lezen of om hulp te vragen bij een ervaren reader, mocht je het zelf eens willen proberen. Tarotkaartensets zijn bijna allemaal gebaseerd op het Rider Waite-deck, dat stamt uit de veertiende eeuw. Wie tarot niks vindt, hoeft niet meteen zijn of haar spirituele kant af te serveren. Er zijn nog een heleboel andere dingen, zoals hand- en aura-lezen, maar ook astrologie en meditatie gaan uit van het aanvoelen van de natuur en energie om ons heen.

null Beeld
  • “In maart 2020 kwam ik thuis te zitten met corona. Mijn werk als communicatietrainer in het bedrijfsleven kon ik niet meer doen. In een poging meer energie te krijgen en minder geïsoleerd te raken ging ik op Instagram aan de slag met kaarten leggen. Sinds afgelopen zomer geef ik ook online cursussen. Spiritualiteit hield me altijd al bezig. Dat heb ik van mijn moeder. Zij liet weleens het huis reinigen met salie en ging naar bloemenseances. Ik weet nog goed hoe ze mij voor de eerste keer meenam naar een medium. Zonder dat zij me kende omschreef ze precies hoe ik me op dat moment voelde, ik was meteen verkocht. Maar, eerlijk is eerlijk, er zijn ook veel charlatans. Zoals jaren geleden, toen iemand een voorspelling begon met ‘Je hebt een vriend toch?’ Nee dus. ‘Maar hij komt er wel aan, heel snel! Hij heeft donker haar. En zijn naam begint met een M.’ Het stomme is dat je er toch een beetje naar gaat leven. Jarenlang heb ik mannen gescand op hun voorletter of haarkleur en stiekem gedacht: zou jij het zijn…? Maar helaas, na die voorspelling was ik nog achteneenhalf jaar vrijgezel. Mijn huidige vriend heet trouwens Gijs. Al heeft hij wél donker haar.”

Toekomstonderzoeker

Waar komt toch onze fascinatie voor het (laten) voorspellen van onze toekomst vandaan? Toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens heeft daar wel een verklaring voor: “Doordat de frontale kwab in onze hersenen veel groter is dan bij andere wezens zijn wij in staat om vooruit te denken. We kunnen fantaseren en ‘wat als?’-scenario’s bedenken, die we vervolgens nog kunnen bijsturen ook. Dat dagdromen én controle uitoefenen op ons leven voelt goed, omdat dit het genotcircuit in het brein activeert. Ook zijn we een nieuwsgierige soort, altijd op zoek naar het verhaal ergens achter. Waar mensen vroeger vooral religie gebruikten om dingen om zich heen te verklaren, doen we dat nu meer op basis van kennis en wetenschap. Daar houd ik me vooral mee bezig. Ik doe niets met tarotkaarten of een kristallen bol, maar gebruik onderzoeksmethodes om te voorspellen waar we naartoe bewegen in de maatschappij. Dat kunnen merken dan weer gebruiken om hun producten op aan te passen. Denk aan de gender-neutrale kledinglijn van de Hema. Ik voorzie ook dat over een tijd alcohol dezelfde status krijgt als roken. We drinken dan nog wel, maar stukken minder.”

null Beeld

De toekomst is dus al aanwezig in het nu, stelt Jeanneke. Als je maar weet waar je de informatie vandaan kunt halen. “Het is antwoord proberen te vinden op dat wat onverklaarbaar is, wat je niet kunt zien. Nóg niet. Dat er een wereldwijde pandemie aan zat te komen, werd ook al voor corona voorspeld. Dan kun je er geen exacte datum aan hangen, maar wel een indicatie als ergens de komende vijf jaar. Door er op die manier naar te kijken, is er helemaal niks zweverigs aan de toekomst voorspellen.” ■

5x voorspellen

Astrologie
Hemellichamen worden ingezet voor een horoscoop.

Numerologie
Een naam of ander woord wordt omgezet in cijfers, of een bepaalde datum wordt geanalyseerd.

Karakteranalyse
Op basis van een handschrift of lijnen op de handpalm.

Kaartlezen
Orakelkaarten of tarotkaarten hebben symbolische afbeeldingen en kunnen worden gebruikt om richting te geven aan iemands leven en toekomst.

Interpretatie van voorwerpen
Lezen van theeblaadjes, koffiedik en weggeworpen zout, of het opgooien van stenen/stokjes (bekend als I Tjing).

Op Libelle.nl kun je dagelijks/wekelijks je horoscoop en/of numeroscoop lezen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden