PREMIUMRecept

Walnootrolletjes met abrikozen uit Kroatië

null Beeld Kristin Perers
Beeld Kristin Perers

Deze abrikozen-walnootrolletjes worden in Kroatië pivčići genoemd.

Yvette van BovenKristin Perers

Voor 32 stuks

• 250 g zelfrijzend bakmeel, plus extra om te bestuiven
• 1½ tl bakpoeder
• een snufje zout
• 100 ml zonnebloemolie
• 100 ml bier
• 60 g abrikozenjam

De siroop
• 150 g fijne kristalsuiker
• ½ citroen
• 100 g walnoten

Bereidingstijd: 30 min en 15 tot 18 min oventijd. Kcal: 408 kcal p.p.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Meng het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder en het zout in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Schenk de zonnebloemolie en het bier erin en klop tot een deeg. Kneed een minuut en leg op een licht met meel bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en vorm elke portie tot een bal. Leg de ballen deeg tussen vellen bakpapier en rol ze uit tot cirkels van 2 mm dik; het is belangrijk dat ze echt rond zijn. Snijd elke cirkel doormidden, dan in kwarten en zo verder tot je 16 driehoeken hebt (32 in totaal). Schep een kleine lepel jam op de brede kant van elke driehoek en rol het deeg vanaf de brede kant op. Bekleed bakplaten met het bakpapier dat je hebt gebruikt om het deeg uit te rollen en leg de rolletjes met evenveel ruimte ertussen erop. Schuif de bakplaten in de oven en bak de rolletjes in 15 tot 18 minuten lichtbruin. Wissel de bakplaten halverwege als de rolletjes niet gelijkmatig bakken. Maak intussen de siroop. Voeg de fijne kristalsuiker met 100 ml water en het sap van een halve citroen toe aan een middelgrote pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken. Maal de walnoten in een specerijenmolen fijn of gebruik een vijzel – gebruik liever geen keukenmachine, want je hebt een beetje textuur nodig en de walnoten worden vettig als ze te fijn worden gemalen. Leg een paar van de gebakken rolletjes in de pan met de siroop. Doe dit in porties. Keer de rolletjes met behulp van een tang om en laat ze minder dan een minuut in de siroop liggen. Er moet voldoende siroop op zitten zodat de walnoten blijven plakken maar ze moeten niet doorweekt worden. Haal de rolletjes met een tang uit de siroop, rol door de gemalen walnoten en leg ze op een schaal. Herhaal met de rest van de rolletjes. Laat afkoelen en serveer. Bewaar overgebleven rolletjes in een luchtdicht afgesloten bakje.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden