Wat een slimmerds: honden snappen wanneer je iets per ongeluk doet Beeld Getty Images
Wat een slimmerds: honden snappen wanneer je iets per ongeluk doetBeeld Getty Images

Wat een slimmerds: honden snappen wanneer je iets per ongeluk doet

Ben je weleens per ongeluk op de staart of het pootje van je hond gaan staan? Grote kans dat je trouwe viervoeter je direct vergeven heeft. Honden kunnen namelijk het verschil herkennen tussen wanneer je iets per ongeluk of expres doet.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek uit Duitsland.

Onderzoek

Hoe de onderzoekers hierachter kwamen? Ze hielden een experiment onder 51 honden. Ze gaven de beestjes brokjes en stopten daar abrupt mee. De eerste keer door de brokjes op de grond te laten vallen (per ongeluk) en de andere keer door de bak brokken weg te trekken (expres).

Resultaat

De reacties van de honden werden door de onderzoekers gemeten. Wat bleek? Er is een groot verschil in de reacties en de reactietijd te herkennen. Wanneer ze expres geen brokken meer kregen, gingen ze vaker zitten of liggen. Gebeurde het per ongeluk, dan kwispelden ze juist meer.

Verschillende reacties

Onderzoeker Britta Schünemann vertelt hoe het eraan toeging toen de honden expres geen brokken meer kregen: “Verscheidende honden gingen gelijk zitten, alsof ze zich er maar meteen bij neerlegden dat ze die lekkere hondenbrokjes nooit zouden krijgen”, aldus Welingelichte Kringen.

Slimmer dan gedacht

Dat honden het verschil tussen expres en per ongeluk herkennen, verbaast de onderzoeker: “Dat honden dat kunnen is heel interessant. Ten eerst omdat het laat zien dat de zeer indrukwekkende sociaal-cognitieve capaciteiten van mensen tot op zekere hoogte niet uniek zijn. Ook ontkracht het de lang bestaande aanname dat honden menselijke bedoelingen niet zouden begrijpen.”

Geen schuldgevoel

Voor hondenbaasjes is dat maar wat handige informatie. Zo weet je nu dat je je niet ontzettend schuldig hoeft te voelen als je een keer over je viervoeter struikelt, maar je kunt je hond ook niet zo makkelijk voor de gek houden.

Déze aandoening kan levensbedreigend zijn voor je hond

Bron: Welingelichte Kringen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden