null Beeld

Wat is hygiënischer: een houten of plastic snijplank?

Als je regelmatig kookt, dan weet je dat een goede snijplank onmisbaar is. Maar wat is nu eigenlijk hygiënischer om te gebruiken: een houten of plastic snijplank? Rijkelt Beumer, microbioloog aan de Wageningen Universiteit, geeft het verlossende antwoord.

Hoewel er lange tijd werd gedacht dat houten snijplanken broeinesten van bacteriën zijn, blijkt dat wel mee te vallen. “Het maakt weinig verschil,” zo legt Beumer uit aan NU.nl

Onderzoek naar houten snijplank

In 2006 toonde een Amerikaanse wetenschapper in een overzichtsartikel aan dat de houten snijplank helemaal niet zo onveilig is als we aanvankelijk dachten. Beumer en zijn collega’s van de Wageningen Universiteit hebben zelf ook een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar bacteriën op keukengereedschap en kwamen tot precies dezelfde conclusie. Een houten snijplank zou helemaal niet minder hygiënisch zijn om te gebruiken.

Sneller overdracht bij plastic

“Het nadeel van hout is dat er gemakkelijker micro-organismen op achterblijven en overleven, maar die blijken grotendeels ín het hout te trekken waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een schoon stuk vlees klein is. Plastic is harder, bacteriën blijven op het oppervlak - en in de snijgroeven - zitten, waardoor de overdracht makkelijker gaat.”

Goed schoonmaken

Toch maakt het over het algemeen niet zoveel uit wat voor snijplank je gebruikt, als je ‘m maar goed schoonmaakt: “Plastic is gemakkelijker schoon te maken, maar ook een houten snijplank wordt redelijk schoon onder stromend water met een beetje afwasmiddel of in de vaatwasser,” zo vertelt Beumer. Toch is het volgens hem wel belangrijk om een wasprogramma van 70 graden te gebruiken: met een ecoprogramma overleven namelijk meer bacteriën.

Nooit helemaal schoon

Je hoeft overigens niet te verwachten dat je plank volledig vrij is van bacteriën na het schoonmaken. “Zeker als je bedenkt dat een schoon aanrecht al tussen de tien en honderd bacteriën per vierkante centimeter bevat,” zegt Beumer. “Dat zijn overigens voornamelijk huis-, tuin- en keukenbacteriën; geen ziekteverwekkers.”

Geen rauwe kip voor de sla

Het belangrijkste is dat wanneer er een ziekteverwekker op je snijplank terechtkomt, deze niet de kans krijgt om uit te groeien. Daarom is het nooit slim om eerst rauwe kip en daarna sla op dezelfde snijplank te snijden. “Maar als je tussendoor schoonmaakt, kan het prima.”

Goed afdrogen

Tot slot is het volgens hem ook nog belangrijk om de plank goed af te drogen. Afdrogen met een theedoek is hiervoor niet voldoende. "Het oppervlak blijft wat vochtig. Laat de plank daarom vooral niet plat op het aanrecht drogen, maar zet hem op zijn kant,” aldus Beumer. “En niet stapelen direct na het afwassen. In het laagje vocht tussen de planken is het goed toeven voor bacteriën en dan is-ie uiteindelijk viezer dan voordat je hem ging schoonmaken.”

Wist je trouwens dat het gat in je snijplank een hele handige functie heeft? In deze video kun je dat zien:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden