null Beeld

Wat zet je op een kerstkaart voor iemand wiens kerst niet vrolijk wordt?

Soms is het moeilijk om de juiste woorden te vinden voor op een kerstkaart. Want een 'vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar', dat gaat niet op voor iemand die net een dierbare is verloren. Wij vroegen rouwdeskundige Daan Westerink wat je het beste kunt schrijven aan iemand die een zware kerst tegemoet gaat.

Voor sommige mensen zijn de feestdagen een lastig moment. Mensen die een familielid zijn verloren, voelen tijdens het kerstdiner de leegte aan tafel. Voor iemand die ernstig ziek is, kan de jaarwisseling enorm beladen zijn. Maar ook iemand die net gescheiden is, kan een groot gemis voelen tijdens de feestdagen.

Benoem het

We willen die mensen niet verdrietig maken met de woorden die we op een kerstkaart schrijven. Toch is het juist goed om het leed te benoemen, zegt rouwdeskundige Daan Westerink. "Je kunt het benoemen zonder er gelijk een zielige huilkaart van te maken. Schrijf bijvoorbeeld: 'Ik wens je fijne dagen in deze lastige periode'. Of: 'Ik stuur je wat licht om te laten weten dat ik aan je denk'."

Deel herinneringen

Als je een kaart schrijft aan iemand die een dierbare is verloren, noem dan de naam van die persoon, zegt Westerink. "De meeste mensen willen juist graag herinneringen aan hun geliefde blijven delen. Schrijf dus iets over de persoon die overleden is: iets moois, of een grappige anekdote. 'Als ik aan Henk denk, dan den ik aan…' Juist die fijne boodschappen kunnen de nabestaanden goed doen."

Maak een gebaar

Of maak een gebaar: nodig diegene uit. "Na een verlies hebben mensen de kracht nodig om uit hun stoel te komen. Vraag dus of ze aanschuiven bij het kerstdiner. Of nodig ze uit om Oud en Nieuw bij jullie thuis te vieren, zodat ze even uit hun huis komen dat vol zit met herinneringen. Kies dan wel voor een moment tijdens de feestdagen en wacht niet tot daarna. Juist tijdens de feestdagen is het zo hard nodig."

Kersttroostkaart

En wat voor kaart moet je kiezen: een kleurrijke met een vrolijk kerstmannetje, of juist een ingetogen kaart met een kaars? "Dat verschilt per persoon, het ligt er echt aan naar wie je de kaart stuurt. Ik ken iemand die ontzettend blij kan worden van al die vrolijke plaatjes en gezellige kerstlichtjes. Maar er zijn ook mensen die tijdens kerst liever de hele dag onder de dekens verstopt blijven. Voor hen kun je kiezen voor een 'kersttroostkaart'. Dat zijn kaarten met een mooie tekst, zoals de kaarten van dichter Martin Gijzemijter."

Vanuit je hart

Wat je ook schrijft, stuur die kaart wél, ook al vind je het moeilijk om de juiste woorden te vinden. En de allerbelangrijkste boodschap van Westerink: stuur hem vanuit je hart.

Voor alle boekenwormen: er is weer een nieuw Bookazine uit!

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden