null Beeld

Wat zijn de symptomen van een salmonellabesmetting?

In Nederland lopen jaarlijks zo’n 30.000 mensen een salmonellabesmetting op. Maar hoe weet je nu of je een salmonellabesmetting hebt opgelopen? Op welke salmonella symptomen moet je bijvoorbeeld letten?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uitgebreid uit.

Hoe raak je besmet met salmonella?

Je kunt een salmonellabesmetting oplopen wanneer je iets eet of drinkt dat besmet is met de salmonellabacterie. De salmonellabacterie komt vooral voor in rauw vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, rauwe melk, melkproducten vis en garnalen.

Het eten van besmet vlees veroorzaakt niet altijd direct een infectie. Pas als de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermenigvuldigen, ontstaat er infectiegevaar. Dit kan voorkomen als de producten bijvoorbeeld niet goed gekoeld bewaard zijn of wanneer de producten niet voldoende verhit worden.

Salmonellabacterie doden

Je kunt de salmonellabacterie doden door een product in z’n geheel (dus ook aan de binnenkant) tot 70 °C te verhitten. Je kunt de bacterie niet doden door producten in te vriezen of te koelen, het enige wat je hiermee bereikt is dat de bacterie zich niet vermenigvuldigt.

Salmonella symptomen

Maar hoe weet je nu of je zelf een salmonellabesmetting hebt opgelopen? Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ook daadwerkelijk ziek. Mensen die er wel ziek van worden, krijgen ongeveer 6 tot 72 uur na het eten van besmet voedsel te maken met de volgende salmonella symptomen:

 • Misselijkheid
 • Diarree (soms met slijm en bloed)
 • Buikkrampen
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn

Bovenstaande klachten duren meestal 3 tot 7 dagen, al verdwijnt de koorts meestal wel sneller. Bij de meeste mensen zijn de klachten mild, maar bij ouderen en kleine baby’s kunnen darminfecties ernstiger verlopen omdat zij een groter risico lopen op uitdroging. Ook kan hun immuunsysteem infecties soms minder goed opruimen.

Wat moet je doen als je besmet bent geraakt?

Bij de meeste mensen is een behandeling niet nodig en moet de infectie simpelweg ‘uitgeziekt’ worden. Omdat je door diarree, koorts en overgeven veel vocht verliest, is het wel belangrijk om voldoende te drinken en genoeg zout én suiker binnen te krijgen. Drink daarom veel water, thee, bouillon en haal eventueel ook een suikerzoutoplossing (ORS, dat staat voor oral rehydration salts en is verkrijgbaar bij de drogist). Dit poeder los je op in water. Hiermee vul je niet alleen vocht aan, maar ook meteen zouten en suikers.

Is je koorts na drie dagen nog steeds niet omlaag gegaan? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts. Dit moet je ook doen als je na een week nog last hebt van diarree of als je bloed in je diarree ziet. Mocht je last hebben van een ernstige infectie of erg verzwakt zijn, dan schrijft een arts in de meeste gevallen een antibioticakuur voor.

Hoe kun je een salmonellabesmetting voorkomen?

Omdat voorkomen natuurlijk beter is dan genezen, is het belangrijk dat je je altijd aan de volgende richtlijnen houdt in de keuken:

 • Volg de bewaaradviezen van producten altijd goed op.
 • Was regelmatig je handen in de keuken én voor het eten.
 • Zorg ervoor dat rauwe dierlijke producten in de keuken geen contact hebben met producten die je rauw eet (zoals salades of sommige vissoorten).
 • Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en rauwe groenten.
 • Verhit vlees, vis en schelpdieren net zo lang totdat ze gaar zijn.

In deze video legt dokter Rutger ook nog eens uit hoe je weet of je besmet bent met salmonella als je per ongeluk rauw vlees hebt gegeten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, MLDS. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden