null Beeld

Welke soorten vitamine D zijn er en welke kun je het best slikken?

Dat vitamine D belangrijk is voor je gezondheid, weten we inmiddels wel. Recentelijk kwam echter aan het licht dat vitamine D ook goed werkt als een bescherming tegen het coronavirus. De kans op een besmetting zou kleiner worden en als je toch besmet raakt, dan zou je er minder ernstige klachten van krijgen. Maar welke soorten vitamine D zijn er allemaal? En welke kun je het beste slikken?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uit.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het is één van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast kun je vitamine D ook uit voeding halen. Vitamine D heeft de volgende gezondheidsvoordelen:

  • Het speelt een grote rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie.
  • Het zorgt voor stevige botten én tanden: het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei.
  • Je hebt het nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken zodat je het risico van osteoporose op latere leeftijd kunt verminderen.
  • Het is belangrijk voor een goede werking van je immuunsysteem. Het is echter nog onvoldoende aangetoond dat een vitamine D-supplement het risico op infecties, zoals een verkoudheid, vermindert.

Vitamine D en het coronavirus

Verschillende hoogleraren immunologie, wetenschappers en doktoren zijn er van overtuigd dat een vitamine D-pil ook werkt als bescherming tegen het coronavirus. De kans op een coronabesmetting zou hierdoor kleiner worden en als je dan toch besmet raakt zou je er minder ernstige klachten van krijgen. Hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul en zijn collega-hoogleraar Harry Wichers lieten onlangs nog aan het AD weten dat zij iedereen aanraden om vitamine D te slikken. “Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona”, aldus Savelkoul. Wichers vult aan: “Vitamine D nemen verbetert de weerstand en verlaagt de kans dat je een corona-infectie oploopt. Waarom zou je het dan in godsnaam niet slikken?”

Welke soorten vitamine D zijn er?

In voeding komen twee verschillende soorten vitamine D voor: namelijk ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Beiden worden gevormd onder invloed van ultraviolette straling (uv-straling). Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen komen zowel vitamine D2 als vitamine D3 voor. Beide vormen zijn actief, wat betekent dat ze allebei hun werk doen in je lichaam. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2. Vanwege de goede opneembaarheid én omdat het de meest natuurlijke en lichaamseigen vorm van vitamine D is, wordt over het algemeen vaak vitamine D3 geadviseerd. Voor veganisten is vitamine D2 ook nog een goede optie.

Hoe haal je voldoende vitamine C, D, E en K uit voeding? Dr. Rutger legt uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Voedingscentrum, AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden