null Beeld

Werk je vaak in je pyjama thuis? Dit doet dat met je

Nu we allemaal veel vanuit huis moeten werken, is de verleiding groot om direct na het opstaan achter je laptop te kruipen. In je pyjama welteverstaan. Maar is die stiekeme gewoonte eigenlijk wel zo goed voor je? Dít zijn de psychologische gevolgen van je kleding in de kast laten.

Anne-Flore Muller

De Amerikaanse psycholoog Jennifer Dragonette legt aan Purewow uit hoe de vork in de steel zit.

Minder productief

Hoe vrolijk en hip je pyjama ook is, de kans is groot dat je een stuk minder productief bent wanneer je geen dagelijkse kleding aantrekt. Wat velen als een klein iets zien, kan in feite leiden tot afnemende motivatie en productiviteit.

"Dit komt doordat je je pyjama onbewust associeert met bedtijd of ontspanningstijd", verklaart Jennifer. "En als je vanuit huis werkt, is het juist extra belangrijk om de tijd tussen werk en ontspanning gescheiden te houden", vervolgt ze.

Slechter zelfbeeld

Dit klinkt wellicht wat vreemd, maar dag in dag uit in je slaapkleding rondlopen zou ook een slechte invloed op je zelfbeeld kunnen hebben. De reden? Volgens onderzoek uitgevoerd door professor Karen Pine van de Universiteit van Hertfordshire in Engeland, gaven mensen toe dat hun kleding gelijk stond met hun houding en gevoel. Door vrijetijdskleding te dragen ontspanden ze, en door werkkleding te dragen gaven ze aan dat hun houding en de manier waarop ze zich presenteerden veranderde.

"Je stuurt een bericht naar je lichaam en geest dat je van plan bent om productief te zijn, wat op zijn beurt je zelfrespect kan beïnvloeden", verklaart de Amerikaanse psycholoog.

Minder zin om te werken

Daarnaast is de kans groot dat je minder plezier uit je werk haalt wanneer je dit in je pyjama doet. Een leukere outfit zou daadwerkelijk invloed hebben op hoe leuk we ons werk vinden. "Mensen voelden zich bijvoorbeeld het meest gezaghebbend, betrouwbaar en bekwaam in het dragen van formele zakelijke kleding, maar het vriendelijkst in het dragen van casual of zakelijke casual kleding", legt Jennifer uit.

Slechter slapen

En tot slot bestaat de mogelijkheid dat je nachtrust lijdt onder deze gewoonte. "De hele dag pyjama's dragen en ons niet aan onze gebruikelijke werkschema's houden, kan een verstoring in onze interne biologische klok veroorzaken en daarmee voor slaapproblemen zorgen", legt Jenniger uit. "En dat kan weer zorgen voor een tekort aan energie en humeurigheid. Mensen gedijen het beste op routines en structuur, dus probeer deze aan te houden. Ook wanneer je thuis moet werken."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Purewow. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden