null Beeld

Werk jij vaak in het weekend? Dan heb je meer kans op depressies

Moet jij vaak in het weekend werken? Dan mis je misschien geregeld leuke gezinsuitjes, wat je vast niet leuk vindt. Maar uit Brits onderzoek blijkt nu ook dat werken in het weekend flinke gevolgen voor je mentale gezondheid kan hebben. 

Anne-Flore Muller

De gevolgen zijn niet positief. Uit de studie blijkt namelijk dat mensen die 's weekends werken sneller kans op depressies hebben dan mensen die wél gewoon weekend kunnen vieren.

Grootschalig onderzoek

Het Britse onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de University College London en de Queen Mary University. Maar liefst 2 jaar lang volgden ze 11.215 werkende mannen en 12.188 vrouwen die allemaal allerlei vragenlijsten moesten invullen over hun werk- en privéleven. Ook het geluk van de participanten werd gemonitord.

Depressie

De helft van de deelnemende vrouwen werkten gemiddeld een paar keer per maand in het weekend. Ongeveer 1 derde van de deelnemende mannen gaf aan in het weekend te werken. En wat bleek nu? De vrouwen die in het weekend werkten, hadden 4,6% meer last van depressieve gevoelens, ten opzichte van vrouwen die vrij waren in het weekend. Bij de mannen lag dit aantal 3,6%.

Druk

Voor de onderzoekers was het niet direct aantoonbaar hoe het kan dat mensen die in het weekend werken sneller depressies ontwikkelen. Wel verklaart hoofdonderzoeker Gill Weston dat dit te maken zou kunnen hebben met tijdsdruk. Aangezien veel vrouwen in het weekend het huishouden doen, zou deze planning in de knel raken door het draaien van een weekenddienst. En dat zou dan weer voor negatieve emoties zorgen.

Slecht salaris

Een andere mogelijke verklaring is het lage salaris bij weekendbanen, legt Gill uit. “We zien meer weekendwerkers in slecht betaalde banen in de dienstensector. In deze banen komt depressie sowieso vaker voor dan in de hogere sectoren van de arbeidsmarkt.” En financiële zorgen zouden ook weer kunnen zorgen voor het sneller ontwikkelen van depressies.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden