Dagelijks puzzelen voor slechts € 2,99 per maand >

Zoek binnen:

Wieke op de bank bij prinses Máxima

Bij haar op de bank hebben ze het uitvoerig gehad over haar passie: microfinanciering op de kaart zetten in Nederland. Én hoe ze haar werk combineert met de zorg voor de drie kleine prinsesjes.

WIEKE: “De reden dat ik hier bij u thuis op de bank zit, is omdat u meer bekendheid wilt geven aan microfinanciering in Nederland. Dat hier opzetten, is uw droom. U wilt ondernemers-in-spé helpen een bedrijf op te richten door te zorgen voor krediet en coaching. De afgelopen jaren heeft u keihard gewerkt om dit op poten te zetten en het gaat heel goed, inmiddels zijn er al 35 ondernemerspunten waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Hoe hebt u dit aangepakt?”
MÁXIMA: “In het begin was het niet makkelijk om het in Nederland op te zetten. Het was niet vanzelfsprekend: waarom zouden Nederlanders microfinanciering nodig hebben? We hebben veel gesprekken gevoerd voordat de Raad voor Microfinanciering werd opgericht. Toen ik ook gevraagd werd om zitting te nemen in die raad zei ik meteen ja! We hebben echt wel even zitten puzzelen hoe we het zouden aanpakken en door adviesbureau McKinsey laten onderzoeken of microfinanciering in Nederland überhaupt wel nodig was. Die behoefte bleek inderdaad te bestaan. En niet alleen aan kredieten, maar vooral ook aan coaching.”

Advertentie

WIEKE: “Gaat u uw kinderen zakgeld geven straks?”
MÁXIMA: “Ja, over een poosje. Maar daarvoor zijn ze nu nog te klein. Ze hebben wel al een spaarpot.”

WIEKE: “En als u het thuis bespreekt, helpt Prins Willem-Alexander u dan ook wel eens?”
MÁXIMA: “Ja, hij geeft af en toe wel advies natuurlijk. Niet zozeer over de inhoud, maar hij zegt wel: misschien kun je eens met die en die praten. Hij helpt me vooral door gewoon mijn man te zijn. Door mij te steunen. En dat doet hij elke dag.”

WIEKE: “Bij het opzetten en begeleiden van microfinanciering komt meer kijken dan lid zijn van het Koninklijk Huis. U bent heel geliefd in Nederland, maar wat is uw specifieke talent dat u dit u zo goed af gaat?”
MÁXIMA: “Ik ben een doorzetter. Dat is het meer dan iets anders. Vooral wat betreft microkrediet heb ik een heel sterke visie: ik vind dat iedereen het verdient zich te kunnen ontplooien. Natuurlijk heb ik het niet alleen gedaan. Onze adviezen aan staatssecretaris Heemskerk zijn goed uitgevoerd door Economische Zaken. Ook het ministerie van Sociale Zaken werkt goed mee aan dit onderwerp en we krijgen steun van het ministerie voor Wonen, Werken en Integratie.”

INTERVIEW: Wieke Biesheuvel, FOTOGRAFIE: Corbino

Op bladzijde 14 van Libelle 51 kunt u het hele interview lezen met prinses Máxima.

Máxima, wat doe je nou???
Journalist Marleen Janssen schrijft elke week een artikel over haar boek van de week. In week 42 schreef zij een recensie over Het meisje uit Buenos Aires van Tomas Ross. “Tomas Ross schetst een fascinerend beeld van hoe het leven aan het hof eruit zou kunnen zien. Ja, het blijft fantasie, maar toch.” Lees de hele recensie van Marleen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien