null Beeld

Wil jij net als Máxima een smartwatch? Dan is dít horloge voor jou de slimste keuze

Je wil actiever leven en dit 'tracken' met een horloge. Maar welke kies je? Sporthorloge's bestaan er namelijk in allerlei verschillende soorten en maten. Zo zijn er naast smartwatches ook stappentellers en activity trackers.

Daphne Dorgelo

Of je nu aan het wandelen of joggen bent: alle stappen worden meegerekend met een slim horloge. Op die manier word je je bewust van je bewegingen en kan het motiverend werken om extra stappen te zetten wanneer je onder je gemiddelde zit.

Metingen van smartwatches

Ouderwetse stappentellers meten hoeveel stappen je hebt gezet op basis van de beweging van je heupen. Het moment dat je een stap zet, beweegt je lichaam namelijk subtiel naar de zijkant. Zodra je lichaam zich weer 'rechtop' bevindt, kan een stap worden geteld. Tegenwoordig maken de gespecialiseerde stappentellers en smartwatches geen gebruik meer van degelijke zwengels. Ze zijn volledig elektronisch en werken met een aantal bewegingssensoren zoals een gyroscoop, die kleine draaiingen kan meten.

Hoe meer verschillende typen sensoren, hoe betrouwbaarder de gegevens. Een smartwatch zoals de Apple Watch meet bijvoorbeeld ook je hartslag. Zo kan de smartwatch zien of je met een work-out bezig bent.

Wat is het verschil?

Je kunt een smartwatch eigenlijk zien als een kleine smartphone. Het is een apparaatje ontworpen voor je pols en is vaak voorzien van een touchscreen. Je kan er – net als op een smartphone – apps op installeren. En het meet dus vaak óók wat sport- en gezondheidsactiviteiten.

Een sporthorloge is gemaakt voor mensen die bijna uitsluitend hun sportactiviteiten willen meten. De sporthorloge's zien er vaak sportiever uit en hebben meer sportfuncties dan de gemiddelde smartwatch. Een sporthorloge geeft je meer inzicht in trainingen, waar een standaard smartwatch bijvoorbeeld meer gericht is om berichten en mails te bekijken.

Activity trackers of fitness-trackers zijn zeer gespecialiseerde horloges die gemaakt zijn om je gezondheid mee te meten en bewaken. Zo meet een goede activity tracker slaap, hartslag, afgelegde afstand, stappen, afgelegde tijd, snelheid en nog veel meer gezondheidsstatistieken.

Welke kies je?

Bedenk waarvoor je zo'n horloge zou willen. Wil je een horloge om je hardloopprestaties te bekijken? Dan kies je een sporthorloge. Wil je juist apps downloaden en oproepen beantwoorden? Dan kies je een smartwatch. En vind je de statistieken en stappen het interessantst? Dan is een activity tracker - zo'n eentje waar Máxima regelmatig mee wordt gespot - waarschijnlijk de beste keuze.

Rekoefeningen voor na het hardlopen of wandelen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NU.nl, Consumentenbond. Beeld: BrunoPress.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden