null Beeld Fotopersbureau Image
Beeld Fotopersbureau Image

Willem-Alexander en Máxima op bezoek in Limburg

Het koninklijk bezoek begon in Kerkrade, ooit de bakermat van de mijnbouw. Maxima en Willem Alexander waren daar om 2 nieuwe musea te openen.

marianvisservanklaarwaterFotopersbureau Image

Uiteraard stond het koningspaar ook nog even stil bij de mijnwerkers – en meer specifiek: bij het monument d’r Joep. De naam van deze in brons vereeuwigde mijnwerker verwijst naar St Joseph, de patroonheilige van de arbeid. In Kerkrade, de bakermat van de mijnstreek, geeft Joep een gezicht aan alle (omgekomen) mijnwerkers.

Vanaf de Markt liep het koningspaar naar het Museumplein. Daar openden ze met een druk op de knop het Continium Discovery Center dat op 24 oktober 2 nieuwe musea krijgt: het Columbus Earth Theatre en het Cube Design Museum.

Columbus Earth Theatre: wereldprimeur voor parkstad Limburg

Met het Earth Theatre, gelegen in het onderste deel van Columbus, heeft Kerkrade een wereldprimeur te pakken. De bezoekers kunnen hier namelijk voor het eerst zien wat tot nu toe slechts 500 astronauten eerder hebben gezien: de blik vanuit de ruimte op aarde.

Cube Design Museum

Dit zes verdiepingen tellende museum in de vorm van een kubus zet Limburg op de kaart als een plaats voor innovatie en internationaal design. Het ontwerp speelt in op menselijke behoeften zoals gezondheid, voedsel, onderdak, veiligheid en welzijn.

Continium

Continium richt zich vooral ook op kinderen. Ze maken spelenderwijs kennis met elkaar dankzij nieuwe technologie. Ook kunnen ze ontdekken wat wetenschap voor hun leven betekent.

Schacht Nuland

Daarna vertrok het Koningspaar naar Schacht Nuland (1907) van de Domaniale mijn, de oudste steenkolenmijn van Nederland. Vijf jaar na het sluiten van de Domaniale Mijn in 1969, werd de Schacht Nuland een mijnwerkersmonument en nu is het een museum. Hier werden persoonlijke verhalen van mijnwerkers verteld. Ook gezondheid, sociale aspecten, het erfgoed en het opkomend mijnwater kwamen aan bod.

Buitenring Parkstad Limburg

Tijdens de rit van Kerkrade naar Heerlen reed de Koninklijke bus een stukje over het eerste trace van de Buitenring Parkstad Limburg. Dat is het grootste wegenproject van de Provincie Limburg ooit, om de oostelijke Mijnstreek (Parkstad) beter bereikbaar te maken.

In gesprek met studenten

In Heerlen sprak het Koninklijk Paar met vertegenwoordigers van de Brightlands Campussen. Zowel de Brightlands Chemelot Campus Sittard-Geleen als de Brightlands Smart Services Campus richt zich op de toekomst met innovaties, slimme diensten en big data. Daarna spraken de Koning en Koningin met studenten van het Arcus College (MBO) en Zuyd Hogeschool (HBO) over hun toekomstplannen en over de betekenis van de regio voor hen.

Sittard-Geleen

Daarna vertrok het koninklijke gezelschap naar de gemeente Sittard-Geleen. Uiteraard schreef het koningspaar een aardig woordje in het gastenboek om daarna in gesprek te gaan met jonge snel groeiende bedrijven, over de economische potentie van de regio nu en in de toekomst. Na een besloten ontvangst vetrok het Koningspaar weer naar Den Haag.

Bij de foto: Koningspaar met mijnwerkers bij monument d'r Joep in Kerkrade. Foto's: Johannes Timmermans.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden