null Beeld

Winterdepressie: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Iedereen heeft weleens een mindere dag, maar mocht je het gevoel hebben dat het een heel seizoen aanhoudt, dan zou er sprake kunnen zijn van een winterdepressie.

Daphne Dorgelo

Zo kunnen er dingen zijn waar je eerder heel blij van werd, maar heb je daar tegenwoordig misschien nog maar weinig zin in. En wat je ook doet: je lijkt vanuit die dip steeds verder in een diep dal te raken.

Wanneer is het een winterdepressie?

"Iemand wordt in de herfst depressief en in de lente verdwijnen de klachten weer", legt Libelle's dokter Rutger uit. "Als dit minstens twee jaar achter elkaar gebeurt, is het een winterdepressie." De symptomen zijn overigens hetzelfde als bij een normale depressie: je hebt nergens zin in, je bent moe, je bent extra prikkelbaar en je eetlust kan veranderen.

Winterdip

"Maar let wel. Een winterdepressie is anders dan een winterdip of the winter blues" waarschuwt Rutger. "Die laatste is geen depressie en kun je eventueel verlichten door lichttherapie met een speciale lamp." Afijn, heb je het gevoel dat het geen winterdipje is, maar een winterdepressie? Dan is het alsnog heel belangrijk om genoeg daglicht te krijgen. Heb je een kantoorbaan? Dan krijg je in de winter maar pakweg een halfuur zonlicht per dag op je bol en dat resulteert in een tekort aan vitamine D. Gooi de gordijnen en ramen daarom vooral open en neem af en toe eens een frisse neus als je de hele dag binnen zit.

Ga eropuit

En natuurlijk is het belangrijk om genoeg leuke activiteiten in het vooruitzicht te hebben. Daar kun je van tevoren totaal geen zin in hebben, maar naar afloop geeft het waarschijnlijk een goed gevoel. Wat dacht je van een uurtje sporten? Of een lunchafspraak met je beste vriendin?

Praat erover

Maar ook simpelweg erover praten kan wonderen doen. Dit kun je doen met vrienden of familie, maar mocht je het gevoel hebben dat dit niet genoeg helpt, dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. De telefoon pakken en de huisarts opbellen is een goede eerste stap. En een goed begin, is het halve werk. Succes!

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: womenshealthmag.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden