WOONTREND 2: duurzaam

Wonen op het water

null Beeld Louis Lemaire
Beeld Louis Lemaire

Dat je zowel future proof als gezellig kunt wonen, bewijzen Manon en Brian. Hun huis in Amsterdam-Noord ligt in de meest duurzame, drijvende wijk van Europa.

null Beeld

Achter de houten schuifdeur (thuisbijdees.nl) zit veel kastruimte.

null Beeld

De kade met de achterkant van de waterwoning.

null Beeld

Over de bewoners

Wie? Manon (43, fotograaf), Brian (46, fotograaf) en hun kinderen Dylan (5) en Bo (3)
Wat? Een waterwoning van 100 m² in het Johan van Hasseltkanaal (zijkanaal van het IJ) in Amsterdam-Noord

Manon: “Ik heb vijftien jaar met veel plezier in de oude binnenstad van Amsterdam gewoond, maar op den duur begonnen de nadelen zwaarder te wegen dan de voordelen. Voor de kinderen was het te druk op straat en we moesten er altijd op uit om een rustige plek te zoeken waar ze konden spelen. Ik ben fotograaf en deelde mijn werkplek met Thomas, een van de oprichters van het woonproject Schoonschip. Toen hij erover vertelde, raakten Brian en ik zo enthousiast dat we ons inschreven. Duurzaam wonen op het water, dat leek ons wel wat. We dachten er verder nauwelijks meer aan, tot we ruim een jaar later een mail kregen dat we waren ingeloot voor het project. Het voelde alsof we de loterij hadden gewonnen, zo blij waren we.”

Drijvende woonwijk

“Toen we ons verbonden aan het Schoonschip-project moesten we een manifest ondertekenen waarin we beloven de filosofie van duurzaam wonen na te leven. Schoonschip is een community met duurzame ambities en we willen graag laten zien dat duurzaam en leuk leven heel goed samengaan. Inmiddels bestaat onze drijvende woonwijk in Amsterdam-Noord uit 45 huishoudens met ruim honderd bewoners. Dit is voor ons echt het beste van twee werelden: het levendige van de stad én een gevoel van vrijheid. Hier spelen de kinderen de hele dag buiten.”

Twee-op-een-bak

“De basis van het huis was een betonnen bak die we zouden delen met een ander gezin, een ‘twee-op-één-bakwoning’. Voordat we konden gaan nadenken wat voor soort huis we wilden laten bouwen, moesten we dus worden gematcht met een ander huishouden. Na een speeddate hadden we een perfecte match met onze huidige buren. Samen met hen hebben we architect Angela Holterman van Hollands Zicht in de arm genomen voor het ontwerp van onze waterwoning. Zij woont in een door haarzelf ontworpen drijvend huis dus ze had veel ervaring op dat gebied. Om beide woningen evenveel zon, uitzicht en buitenruimte te geven, bedacht Angela een wokkelvormige, met elkaar verweven constructie. Onze voorkeur ging in het ontwerp uit naar woning A en de buren bleken liever te gaan voor woning B, dus dat kwam geweldig uit. Ons motto was dan ook: ‘Kavel 11 gaat vanzelf’, haha! Daarna mochten we nog kiezen waar de bak in de wijk kwam te liggen.”

null Beeld

Zo duurzaam mogelijk

“Het huis werd in vijf maanden tijd gebouwd. Ons uitgangspunt was dat we zo duurzaam mogelijk wilden bouwen, maar dat was soms best een strijd met de aannemer. Die ging vooral voor praktisch en goedkoop en was niet helemaal thuis in duurzame materialen. Zo stelde hij voor om piepschuim als isolatiemateriaal te gebruiken. Dan zijn de muren zo dun mogelijk en houd je de meeste vierkante meters leefruimte over. Wij kozen echter voor hennep-jute op de muren. Het huis is verder geïsoleerd met triple glas en op het dak kwam een combinatie van zonnepanelen en sedum. Dit laatste zorgt voor een vertraagde afvoer van regenwater en houdt het dak in de zomer koeler, wat het rendement van de zonnepanelen verhoogt. Ook hebben we een zonneboiler op het dak, die het water verwarmt. In de badkamer hebben we een waterbesparende recirculatiedouche; wij gebruiken slechts één liter water per minuut in plaats van gemiddeld zestien liter. En we hebben een vacuüm toilet dat per spoelbeurt maar anderhalve liter water gebruikt in plaats van acht liter. Verder hebben we een accu waarin alle zonne-energie wordt opgeslagen.”

Unieke plek

“Voordat we hier kwamen wonen, was ik een beetje bang dat we in een soort commune terecht zouden komen, maar dat is absoluut niet het geval. Hoewel we met twee huishoudens op één bak wonen, heeft ieder zijn eigen huis en hebben we veel privacy. De wijkbewoners staan altijd voor elkaar klaar en het is hier erg gezellig. We hebben naast de Schoonschip app, waarin alle noodzakelijke informatie wordt gedeeld, inmiddels ook talloze andere appgroepen, zoals de steiger app, oppas app, feestcommissie en gezelligheids app. Er is zelfs een app waarin we spullen aan elkaar weggeven. Maar het meest bijzondere aan dit huis is toch de ligging op het water. Als de zon schijnt, zie je de weerspiegeling van het water in het hele huis terug, dat is zó prachtig. Wat ik ook zo bijzonder vind, is dat alle ruimtes met elkaar verbonden zijn, wat mooie doorkijkjes oplevert. Het liefst zit ik op de bank met de harmonicadeur helemaal open, heerlijk!” schoonschipamsterdam.org

null Beeld
 1. U-vormige vaas van Muuto, servies H&M Home.
 2. De keuken is van Kvik, lampen boven het aanrecht via loftbar.nl. In de nis: viskaraf van Serax en zwarte theepot van Bredemeijer. Blauw-gele theedoek Bauhaus via groenenakker.nl, eettafel gemaakt door jorg-steigerhout.nl, eetkamerstoelen Loods5, lamp boven de eettafel Karwei.
 3. De kast is ontworpen en op maat gemaakt door timmerbedrijf De Vijf Prinsen en is onderdeel van de trap.
 4. De plant kreeg Manon van haar moeder en is haar erg dierbaar.
null Beeld
 1. De keuken is van Kvik, lampen boven het aanrecht via loftbar.nl.
 2. Een vintage kastje is zilver geverfd, schilderij ‘Guilt is a hard word to heal’ van Emilio Kruithof.
 3. De slaapkamers bevinden zich op de begane grond. De kamers van Bo en Dylan worden gescheiden door een schuifwand: overdag hebben ze zo veel speelruimte, ‘s avonds hebben ze ieder een eigen kamer.
  Hanglamp Zuiver, speelmat Ikea, de ringen komen uit een oude school.
 4. Wasbak van B Dutch, tijger handdoek H&M Home.
null Beeld

De master bedroom heeft net als de kinderkamers een vurenhouten schuifdeur, zodat de ruimtes overdag met elkaar in verbinding staan en ’s avonds kunnen worden afgesloten.

 • Productie: Insidehomepage. Styling en tekst: Inge van Lieshout. Architect: hollandszicht.nl
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden