Wow: dít voorwerp treffen dierenartsen het vaakst aan in een kattenmaag Beeld Getty Images
Wow: dít voorwerp treffen dierenartsen het vaakst aan in een kattenmaagBeeld Getty Images

Huisdieren

Wow: dít voorwerp treffen dierenartsen het vaakst aan in een kattenmaag

Van je planten tot je schoenveters: zet jouw kat het liefst overal zijn tandjes in? Dierenartsen treffen soms de gekste dingen aan in een kattenmaag. Dít voorwerp vinden ze het vaakst.

Tara StokdijkGetty Images

Als jouw kat een alleseter is, dan zal het je niks verbazen dat de beestjes soms iets binnenkrijgen dat niet helemaal de bedoeling is. En dat kan gevaarlijk aflopen…

Voorwerpen in een kattenmaag

De AniCura Specialistische Dierenkliniek in Utrecht voert ieder jaar honderden endoscopieën uit en treft de gekste dingen aan. Welk voorwerp ze bij katten het vaakst tegenkomen? Dat is draad, soms mét naald. Ook komen ze vaak cadeaulintjes, elastiekjes, haarballen en plastic zakjes tegen.

Endoscopie

Een naald inslikken: we hoeven je niet uit te leggen dat dat behoorlijk gevaarlijk is. Gelukkig lukt het de kliniek vaak om voorwerpen uit een kattenmaag te verwijderen zonder dat de kat hier blijvend letsel aan overhoudt. Dat doen ze middels een endoscopie.

Behandeling

Ronald van Noort, Europees Specialist Interne Geneeskunde bij de Utrechtse dierenkliniek legt uit: “Het voordeel van een endoscopie is dat snijden niet nodig is en het dier daardoor sneller zal herstellen. Het lukt helaas niet altijd om een vreemd voorwerp endoscopisch te verwijderen. Soms moeten we ter plekke dingen verzinnen of maken. Zoals laatst bij een hond met een metalen bal in de maag. Met een sterke magneet via de scoop in de maag kregen we de bal wel te pakken.”

Jonge dieren

Hij merkt dat het vooral jonge dieren zijn die vreemde voorwerpen binnenkrijgen: “Katten en honden van alle leeftijden eten vreemde voorwerpen maar vooral de jonge dieren zijn geneigd om iets te eten dat niet binnen ‘de schijf van vijf’ voor dieren valt. Net als bij kleine kinderen is het typisch dat jonge honden en katten de dingen inslikken waarmee ze spelen.”

Zó merk je het aan je dier

Van Noort geeft een tip mee aan huisdierbaasjes: ga direct naar de dierenarts als je vermoedt dat je huisdier iets heeft ingeslikt. Als je er op tijd bij bent, is de kans groter dat je kat het overleeft. Veel slikken en smakken, overgeven, niet eten, koorts en het gek bewegen van de nek: het zijn allemaal signalen waaraan je kunt merken dat je kat iets ingeslikt heeft. Nog een tip van Van Noort: “Zorg dat je huis is opgeruimd, zeker als je de kat alleen laat. Bewaar vuile kleren achter slot en grendel en laat de Lego van de kinderen niet rondslingeren.”

Dit is de simpelste truc om katten- en hondenharen van een kussen te verwijderen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden