Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zelf maken: een piñata

Een piñata maken is onder meer een Spaanse traditie. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo nam het in de dertiende eeuw de traditie mee vanuit China. In Italië kreeg het vervolgens de naam piñata, afgeleid van pignatta, wat breekbare pot betekent. De traditie werd daarna al snel overgenomen door de Spanjaarden. 

Vroeger was het gebruikelijk om de piñata op de eerste zondag van de grote vasten stuk te slaan. Inmiddels heeft de piñata geen religieuze betekenis meer en wordt het gebruikt voor verjaardagen en kinderfeestjes. Piñata’s zien er leuk uit en ze zijn heel makkelijk zelf te maken. Andere Spaanse dinge maken? Kom leuke workshops volgen op de Libelle Zomerweek!

Advertentie

Dit heb je nodig

 • Behanglijm
 • Emmer om de behanglijm in te mengen
 • Knutsellijm
 • Ballon
 • Touw
 • Kranten
 • Vulling (snoep, cadeautje, confetti)
 • Crêpepapier
 • Knutselmateriaal naar keuze
 • Schaar
 • Plakband

Zo maak je het
Maak de behanglijm aan volgens instructies. Scheur alvast de kranten in reepjes en blaas de ballon op. Knoop het touw vast aan het tuitje. Nu gaan we papier maché maken. Smeer de ballon in met behanglijm en plak de repen krant er op. Smeer vervolgens weer in met behanglijm en plak er nog een laag repen papier op. Plak ongeveer vier lagen en laat het een uurtje drogen.

Als het (bijna) droog is, plak je er nog een aantal lagen papier op, totdat het stevig aanvoelt. Laat de ballon uiteindelijk nog twee dagen drogen. De papier maché moet hard zijn, zodat je ballon lek kunt prikken. Knip met een schaar een opening in de bal, zodat er een klepje ontstaat waardoor je het na het vullen weer makkelijk dicht kan plakken met plakband. Let er op dat het gat groot genoeg is om te vullen met snoepjes, confetti en/of een cadeautje. De basis is nu af.

Verdeel het crêpepapier in stroken en knip hier horizontaal streepjes in, zodat er sliertjes ontstaan. Om een leuk effect te creëren op de piñata zelf, plak je de stroken crêpepapier over elkaar heen. Bedenk van tevoren wat je maakt en pas hier de kleuren en het knutselmateriaal op aan. Gebruik je fantasie!

Beeld: Frank Brandwijk 

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien