Zelf pruimenjam maken
Wil je nog even het zomerse gevoel vasthouden? Ga dan zelf pruimenjam maken! Pruimen zijn momenteel volop te verkrijgen en ontzettend lekker om tot jam te verwerken. Hierbij het basisrecept!
Let er bij het kopen van pruimen op dat je stevige maar rijpe exemplaren te pakken hebt. Als je zachtjes op de pruim drukt, mag deze iets meegeven. Doet ‘ie dat niet? Dan zijn de vruchten nog niet rijp genoeg. Bewaar pruimen niet in de koelkast want dan kunnen ze niet goed na-rijpen.
Ingrediënten
- 1 kg rode pruimen, ontpit en in vieren
- 750 gr kristalsuiker
- 2 dl water
Zelf pruimenjam maken
Doe het fruit met 2 dl water in een roestvrijstalen pan en laat het 10 min. zachtjes koken. Roer af en toe tot het sap uit de vruchten loopt en de schil zachter wordt.
Voeg de suiker toe en blijf roeren tot deze is opgelost. Draai het vuur hoger en breng het mengsel aan de kook. Laat het 5 min. flink borrelend koken en schep het schuim van het oppervlak af. Test of de jam dik genoeg is.
Schep de jam in schone potjes en sluit goed af. Bewaar de pruimenjam maximaal 6 maanden in de koelkast.
Bereidingstijd: circa 40 min.
Tip: Liever een wat kruidige pruimenjam? Voeg tijdens het bereiden 4 kruidnagels en een stukje pijpkaneel toe of 150 gr gekonfijte gember.
Probeer ook eens een ander recept met pruimen: