null Beeld

Zelftests coronavirus vanaf vandaag te koop!

Je dag beginnen met een coronazelftest? Dat kan vanaf woensdag 31 maart. Bij apotheken zijn namelijk de eerste zelftests te koop. Supermarkten en drogisterijen zullen naar verluidt snel volgen.

Tara Stokdijk

Het fijne aan deze zelftests is namelijk niet alleen dat je niet (meer) naar een teststraat hoeft, maar ook het gebruik ervan is minder onaangenaam.

Zelftests

Het wattenstaafje dat bij de zelftest zit, hoeft namelijk slechts 2 centimeter in je neus. Lang niet zo diep dus als bij een GGD-test. Apotheekhouder Annemarie Prins-Jacobs vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over het gebruik van de zelftest: "Je houdt je hoofd recht, stopt het wattenstaafje ongeveer 2 centimeter in je neus. Dat staafje draai je vier keer rond. Niet te snel; ongeveer 15 seconden in elk neusgat."

Uitslag na kwartier

Bij de zelftest komt ook een plastic buisje met vloeistof. Je doet hier het wattenstaafje in en draait ermee rond zodat het vloeistof wordt opgenomen. "Vervolgens knijp je in het buisje, trek je het wattenstaafje eruit en draai je een dopje op het reageerbuisje. Dan druppel je de vloeistof op een testplaatje." Al na een kwartier krijg je de uitslag: positief of negatief. Belangrijk is om te weten dat de uitslag langer na dat kwartier niet meer geldig is.

Nooit meer naar de teststraat?

Kunnen de teststraten nu opgedoekt worden? Nee, zeker niet. Bij coronaklachten, contact met een besmet persoon of terugkomst uit een risicogebied wordt nog steeds gevraagd om je door de GGD te laten testen. Ook als de uitslag van de zelftest positief is, wordt je gevraagd om je ook bij de GGD te laten testen. De betrouwbaarheid van een zelftest is namelijk 84%. Ook omdat er een kans bestaat dat de persoon die de zelftest bij zichzelf afneemt, dit niet op de juiste manier doet. Hierom wordt een dubbelcheck bij positieve uitslag noodzakelijk geacht.

Risico

Andersom kan natuurlijk ook het geval zijn: door verkeerd gebruik kan een test een negatieve uitslag opleveren, bij een tóch besmet persoon. Jaap van Dissel van het RIVM ziet hierin wel degelijk een risico dat de besmettingen oplopen: "Dan ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen", zegt hij hierover. Hij zegt daarom dat mensen de basisregels, zoals afstand houden, niet mogen loslaten zodra de uitslag van een zelftest negatief is.

Kosten

Vandaag worden 450 apotheken bevoorraad met zelftesten. Andere apotheken volgen en de verwachting is dat vrijdag de meeste apotheken in ons land de sneltesten verkopen. De kosten van zo'n zelftest? Dat is €8,95. De bedoeling is dat je binnenkort ook bij supermarkten en drogisterijen zelftests kunt kopen, maar wanneer dit precies kan, is nog niet bekend.

Dít zijn de veelvoorkomende langdurige klachten door corona:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden