null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Zit het even niet mee? Zo ga je om met een baaldag

Je hebt van die dagen waarop alles lijkt mis te gaan. Je hebt een grote fout gemaakt op je werk, je hebt autopech, je laat het eten aanbranden en dan is er ook nog gedoe in het gezin. Op zulke momenten is het lastig positief te blijven en zou je het liefst onder de (verzwarings)deken willen kruipen tot de nieuwe dag aanbreekt.

Je verstoppen is niet altijd mogelijk, maar het is bovenal niet zo slim. Je voelt je er namelijk alleen maar sléchter door. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kunt doen op een baaldag.

Weet dat het normaal is

Iedereen heeft weleens een baaldag, echt waar. Sterker nog, het zou zomaar kunnen dat iemand zijn of haar rotdag op jou afreageert en jij nu ook helemaal in mineur bent geraakt. Goed, het is een schrale troost, maar weet: je bent niet de enige die zich af en toe zo voelt.

Schrijf het van je af

Misschien deed je dat al als puber en ontdekte je toen hoe erg het kan opluchten om alle ellende van je af te schrijven.

Dagboekschrijven is weer helemaal terug van weggeweest. Onder andere doordat dit jaar in Nederland de herziene editie verscheen van het populaire boek ‘The Artist’s Way’, waarin Julia Cameron het belang van 'morning pages' beschrijft, het schrijven in de ochtend.

Ook blijkt uit onderzoek dat journaling goed is voor je mentale gezondheid, slaap én zelfvertrouwen. Dus: kies een leuk schriftje uit en pen tot je vrolijk wordt.

Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Als je dan toch aan het schrijven bent, vertrouw dat schrift dan meteen toe waar je dankbaar voor bent. Klinkt nogal zweverig en cheesy, maar het helpt écht om te focussen op dingen waar je dankbaar voor bent. Zo denk je namelijk niet meer aan alle negatieve dingen.

Het mogen grote dingen zijn, maar ook heel kleine. In elke situatie moet er ook wel iets moois te vinden zijn.

Doe iets spannends

Wie zich bleh voelt heeft de neiging zichzelf te verstoppen. Volgens psycholoog Tosca Gort is dat een natuurlijk reactie van de mens. Maar als je vrolijker wilt worden, is het juist zaak je daar tegen te verzetten, zegt ze in de Volkskrant.

Doe iets spannends. Iets waar je al een tijdje tegenop ziet omdat je het eng vindt, maar wat je wel graag wilt.

Ook kan het helpen om iets nieuws te leren, zegt ze. "Als je niet lekker in je vel zit of als je depressieve klachten hebt, is het slim om bijvoorbeeld een online cursus te doen." Het maakt niet uit wát je leert, zolang je er zelf maar in geïnteresseerd bent. Of je nu gaat voor persoonlijke groei of juist wilt leren fotograferen met een spiegelreflexcamera, je krijgt nieuwe energie.

Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriendin praat

Wees verder niet te streng voor jezelf. Tegen een vriendin zou je waarschijnlijk zeggen dat ze het gewoon even rustig aan moet doen en dat alles weer goed komt. Zeg dat dus ook tegen jezelf.

En eh, een stuk chocolade doet ook wonderen. Toch?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NY Times, Volkskrant Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden