Hond alleen leren zijn Beeld Getty Images
Hond alleen leren zijnBeeld Getty Images

Zó bereid je je hond voor om weer alleen thuis te zijn

Na dik anderhalf jaar thuiswerken, mogen veel mensen in september weer terug naar kantoor. Dat is zowel voor jou als voor jouw huisdier even wennen. Hoe zorg je ervoor dat je hond zich niet eenzaam voelt als je niet meer de hele dag thuis bent?

Demi SchoenmakersGetty Images

Veel mensen werken door de uitbraak van het coronavirus vanuit huis. Hierdoor zijn honden en katten gewend geraakt aan het dagelijkse gezelschap. Nu het kabinet hoopt dat we 20 september stap voor stap afstand kunnen nemen van de anderhalve meter en het thuiswerkadvies, komen onze viervoeters vaker alleen thuis te zitten.

Om ervoor te zorgen dat je hond of kat dit aan kan, moet je het alleen zijn weer opnieuw gaan trainen, helemaal bij een puppy. Neem hier zeker een aantal weken de tijd voor. Met de volgende tips komt dit vast goed.

1. Goed voorbereiden

Een goed begin is het halve werk. Voordat je je hond alleen laat, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je hond rustig is. Laat hem vlak van tevoren uit en zorg dat hij heeft gepoept en geplast. Hou de omgeving zo normaal mogelijks, dus staat normaal altijd de tv aan als je thuis bent? Doe dit nu dan ook. Je hond is zo gehecht aan bepaalde geluiden, dat het hem geruststelt wanneer hij alleen is. Zet ook altijd een bakje met vers water en brokken voor hem klaar.

2. Stap voor stap

Je huisdier moet eraan wennen dat als je weggaat, je ook weer terugkomt. Vooral honden hebben last van verlatingsangst. Je moet dan ook zijn vertrouwen zien te winnen. Begin klein, door bijvoorbeeld je schoenen of sleutels te pakken en weer terug op de bank te gaan zitten. Zo leert je hond of kat dat je telkens gewoon terugkomt. Probeer steeds een stapje verder te gaan, van het doen van boodschappen tot een halve dag werken. Dit moet je heel geleidelijk opbouwen, want als je hier geen geduld voor hebt, bestaat er een kans dat je hond nooit echt goed alleen kan blijven.

3. Quality time

Als je eenmaal zo ver bent dat je hem een halve of hele dag alleen kan laten, is het leuk om voordat je gaat nog lekker met je hond te gaan wandelen. Zo zorg je ervoor dat-ie genoeg aandacht heeft gekregen en misschien zelfs moe is en gaat slapen als jij vertrekt.

4. Niet overdreven begroeten

Een van de leukste dingen aan het hebben van het hond is het overweldigende enthousiasme waarmee je wordt begroet als je thuiskomt. Toch is het niet slim om je huisdier voor vertrek ineens veel te knuffelen. Doe ook niet té enthousiast als je thuiskomt. Dat maakt het voor een toch al bange hond alleen maar dramatischer. Je kunt beter zo normaal mogelijk doen, zodat de hond ook inziet dat het een gewone situatie is en dat dit vaker zal voorkomen. Wat je wel kunt doen is elke keer dat je weggaat zeggen: ‘Ik ben zo terug’. Op een gegeven moment gaat hij deze zin herkennen en weet-ie dat je ook echt terugkomt.

5. Meekijken

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Ben je benieuwd wat je hond allemaal uitvreet als jij niet thuis bent? Je kunt een camera neerzetten of ophangen. Er zijn zelfs luxe camera’s waarbij je tegen je hond kan praten om ‘m gerust te stellen.

Dierenarts Martijntje legt in de video hieronder uit hoe je weet of je hond zich eenzaam voelt als je weggaat van huis:

Bron: Pets place, Doggo.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden