null Beeld

Zo bestrijdt Nederland een eventuele tweede corona-piek

Op dit moment zijn in verschillende Europese landen steden opnieuw in lockdown wegens stijgende coronacijfers. Is Nederland klaar voor een eventuele tweede piek en behoort het sluiten van delen van het land dan ook hier tot de mogelijkheden?

Tara Stokdijk

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, laat weten dat Nederland klaar is voor een tweede golf, maar plannen voor regionale lockdowns zijn er niet.

Allerlaatste stap

"We zijn klaar voor nieuwe situaties. We hebben veel kennis en ervaring opgedaan de laatste 4 maanden. We zijn nu beter voorbereid", laat Hubert Bruls weten. Een stad of regio op slot doen kan, maar dat zal niet snel gebeuren. Dat wordt gezien als de allerlaatste stap: "Je kunt mensen alleen verplichten zich te isoleren bij een besmetting. Een bedrijf of een tehuis kun je afsluiten. Dat is overzichtelijk, maar echt lokaal maatregelen opleggen is moeilijk."

Andere oplossingen

Wanneer regionaal veel besmettingen zijn, betekent dit niet dat een hele regio moet worden afgesloten. Daar zijn ook andere manieren voor vindt Bruls: "Je kunt bewoners isoleren, maar ook werknemers van een bepaald bedrijf. Zoals het geval was bij twee fruittelers in de Betuwe, waar de bedrijven werden stilgelegd na een uitbraak. We weten nu meer en veel info maakt regionaal ingrijpen mogelijk. Maar echt een hele regio afsluiten, dat gaat niet werken hoor".

Bezwaren

Ook een woordvoerder van het RIVM laat weten dat regionale lockdowns in Nederland niet heel waarschijnlijk zijn: "Nederland is zo'n klein land. Dat stuit op zoveel praktische bezwaren." Ook minister Hugo de Jonge heeft laten weten dat er geen plannen zijn voor locale lockdowns en dat hij denkt dat dit geen zin heeft. Bij een regionale lockdown kunnen inwoners immers gewoon naar een andere plaats gaan.

Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden