null Beeld

Zo eet je biologisch voor een prikkie

Op dit moment is biologisch en gezond eten helaas nog duurder dan een ongezonde levensstijl. Maar daar komt verandering in. Zeker met deze tips.

Vera Klandermans

Onderzoekers van Harvard School of Public Health concludeerden dat een gezond en biologisch dieet vol met fruit, groenten, vis en noten € 1,36 per dag meer kost dan niet biologisch voedsel en een ongezonde manier van leven.

Toch goedkoper

Gelukkig wordt dat verschil in de toekomst alleen maar kleiner omdat de vraag naar gezond eten blijft stijgen. Een voordeel dus! Ben je aan het lijnen of wil je goedkoop biologisch en gezond eten? Dan heb je vast wat aan deze tips:

  • Eet met de seizoenen meeAardbeien, kersen, pruimen en perziken zijn er op dit moment in overvloed en waarschijnlijk goedkoper. Bekijk hier wat je kunt eten in welk seizoen.
  • Ontbijt stevigBijvoorbeeld met biologische havermout. Je zit sneller vol, krijgt energie en het voorkomt dat je al na een paar uur naar een snack grijpt.
  • Ga voor ingevrorenFruit en groenten die niet van het seizoen zijn, zijn goedkoper als je ze bevroren koopt. Vaak is het ook nog voedzamer. Vers fruit wordt op zijn toppunt van rijpheid ingevroren; het verslechtert niet. Nog een voordeel: het fruit wordt vaak door de retailer als huismerk verpakt. Dat betekent: nog goedkoper!
  • Goedkoop alternatief voor pijnboompittenKies in plaats van pijnboompitten (€ 4,89 per 100 g) voor zonnebloempitten (€ 0,22 per 100 g), dat scheelt enorm in prijs.
  • Koop in grote hoeveelhedenRijst, granen, bonen, kruiden, olijfolie enzovoort zijn minder duur als je ze in gezinsverpakkingen koopt. Online kun je vaak de beste koopjes vinden. Maar ook thee is goedkoper als je het in grote verpakkingen koopt. Zo kun je bijvoorbeeld verveinethee in grote hoeveelheden kopen bij Marokkaanse winkeltjes.
  • Maak een grote portie en bewaarMaak je iets uit het seizoen? Maak dan meteen meer en vries de andere helft in. Over een paar maanden heb je iets lekkers, dat de helft van de prijs heeft gekost. En je hoeft dan niet te koken!
  • Verleppen = oppeppenGooi niets weg, maar pep verlepte groenten weer op met ijswater. Dat werkt prima met sla en wortelen. Fruit te rijp is kun je goed gebruiken voor shakes. Evenals spinazie, gember en bleekselderij. Probeer ook zo vaak mogelijk ongesneden groenten te kopen, dat gaat langer mee.
  • StreekproductenNaast seizoensgroenten zijn lokale producten vaak goedkoper. Je bespaart op transportkosten.
  • Ding afGa rond sluitingstijd naar de markt en winkel en onderhandel. Het valt altijd te proberen!

Al die lekkere biologische producten kan je ook thuis laten bezorgen. Dit zijn de voordelen

Bron: Huffingtonpost, Biobudget.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden