Bitterballen eten Beeld Getty Images
Bitterballen etenBeeld Getty Images

Zo eet je een bitterbal zonder je mond te branden

Waarom mag je nooit het puntje van de camembert afsnijden? En waarom hoor je een croissant eigenlijk niet met jam te eten? Op deze en talloze andere vragen geeft culinair journalist Mara Grimm antwoord In haar nieuwe boek Eetiquette. Ze geeft alvast een tipje van de sluier en vertelt ons hoe je een bitterbal nou het beste kunt eten.

Chanan FoppenGetty Images

“Soms worden bitterballen geserveerd met een prikkertje erin, maar dat is een waardeloos idee”, aldus Mara Grimm in haar nieuwe boek. “Het is ooit bedacht zodat je de bal in één keer in je mond kunt stoppen zonder vette vingers te krijgen, maar helaas zijn bitterballen te zwaar voor die prikkertjes, waardoor ze negen van de tien keer in het schaaltje mosterd vallen. Erger is dat je door een bitterbal van een prikkertje te eten ook nog eens een groot risico loopt om je mond te branden.

Hoe het wel hoort? Pak met duim, wijs- en middelvinger een bitterbal van de schaal. Dip de onderkant in de mosterd. Houd de bal even in je hand en bijt vervolgens aan de bovenkant een klein stukje van de korst af. Nu kan de vulling afkoelen. Dat duurt ongeveer een minuut en gaat vanzelf – blazen hoort niet. Eet de afgekoelde bitterbal vervolgens in één keer op.

Sta je op een receptie of borrel waar je veel mensen moet begroeten? Eet een bitterbal dan met je linkerhand; zo blijft je rechterhand schoon om handen te schudden.”

Het boek Eetiquette Beeld Mara Grimm
Het boek EetiquetteBeeld Mara Grimm

Het boek Eetiquette (€14,99)is te bestellen via maragrimm.nl en vanaf 1 december ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden