null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo herken je een ‘intimiteitsvacuüm’ in je relatie, net als Marco en Leontine

Waar het interview van Marco Borsato met Linda de Mol meer gericht was op het oppoetsen van zijn imago dan serieuze boetedoening, is er één woord dat de kijker vooral bijblijft: intimiteitsvacuüm. Wat is het precies en wat zijn de tekenen dat jij of iemand in je omgeving met zo'n vacuüm te maken heeft?

Online redactie LibelleGetty Images

Door Marco's woordkeuze tijdens zijn interview, kan het zomaar zijn dat 'intimiteitsvacuüm' tot het woord van het jaar wordt uitgeroepen. Maar wat bedoelde Marco daar nou toch mee?

Wat is een intimiteitsvacuüm?

"Ik kom zelf uit een gescheiden gezin en ik wilde dit huwelijk laten slagen. De dingen die ik gedaan heb... dat was mijn overlevingsmechanisme om om te gaan met het intimiteitsvacuüm dat was ontstaan en ik haat mezelf erom", vertelt Marco in zijn interview met de Telegraaf. Ook laat hij weten dat hij een oplossing voor het vacuüm heeft gevonden. Eentje waar hij niet trots op is. Wat de zanger - of beter gezegd: een therapeut - bedoelt met de term, is dat er geen sprake (meer) is van een seksuele relatie tussen twee partners.

Taalbank omschrijft de term als volgt:

intimiteitsvacuüm (het) het tijdelijk of langdurig ontbreken van verbondenheid en intimiteit (zowel geestelijke als fysiek) tussen partners binnen een huwelijks- of dergelijke partnerrelatie, vertaling van Engels intimacy vacuum.

Hoe ontstaat het 'vacuüm'?

Volgens Dr. Gary Smalley, auteur van het boek The Language of Sex, doorgaan koppels vijf fases voor ze een affaire hebben. De eerste stap is het intimiteitsvacuüm. Zijn visie is dat een gezond huwelijk verschillende ingrediënten nodig heeft om intimiteit te creëren. Eer, respect en vriendelijkheid zijn volgens hem de drie ingrediënten die een diepe emotionele band tussen twee partners schept. Missen de ingrediënten in de relatie? Dan kan het vacuüm ontstaan.

"Wanneer een van beide partners zich niet gesteund voelt door de andere partner, kan deze zich terugtrekken uit de intimiteit van een seksuele relatie. En dan is het wachten tot de bom barst. Want seks versterkt het gevoel van verbondenheid en hechting", vertelt relatietherapeut Kathleen Vael. Ze legt verder uit dat het saboteren van de seksuele relatie omwille van andere irritaties tussen jullie een bom onder je relatie legt.

De signalen

Waaraan herken je dat er een emotionele afstand tussen jou en je partner ontstaat? Grote kans dat het langzaam maar zeker in je relatie sluipt, aldus huwelijksconsulent Laura Angers. Twee signalen zijn duidelijk: je communiceert minder en je onderneemt minder leuke activiteiten met elkaar. Ook de volgende punten zijn een teken aan de wand: jullie...

  • Staan niet open om over gevoelens te praten
  • Zijn afgeleid als jullie met elkaar in gesprek zijn
  • Zijn blind voor de emoties en gevoelens van de ander
  • Doen niet je best om conflicten op te lossen
  • Brengen niet of onvoldoende tijd met elkaar door
  • Slapen liever niet in één bed
  • Zetten jezelf op één, nooit de ander
  • Vertellen elkaar niet dat jullie van elkaar houden
  • Kappen elkaar af in een gesprek
  • Negeren elkaar liever als er een conflict is ontstaan

Herken je (een van) deze signalen in je relatie, dan is het dus goed om er even over te praten. Desnoods kan een relatietherapeut jullie misschien verder helpen.

Seksvlogger Rianne weet dat flirten je relatie spannend houdt. In de video hieronder vertelt ze hoe je het vuur laat branden in je relatie:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Regain, Bedrock. Beeld: Getty Images

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden