null Beeld

Zo herken je het verschil tussen hooikoorts en COVID-19

Ben je ineens continu aan het niezen en heb je last van een jeukende neus en tranende ogen? Dan kan dit weleens gewoon hooikoorts zijn. De kans is namelijk groot dat je komende weken last gaat krijgen van de pollen.

Nu al? Ja, helaas wel. Dit heeft namelijk te maken met het zachte weer. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat de klachten door corona komen?

Verschillen

In het nieuwe jaar zijn nu al de eerste klachten bij hooikoortspatiënten ontstaan. Maar die klachten lijken hartstikke veel op de verkoudheidsklachten van COVID-19. Denk aan een neusverkoudheid, kriebelhoest en niesbuien.

Toch zijn er ook weer veel verschillen tussen COVID-19 en hooikoorts. Volgens de Amerikaanse hoogleraar infectieziekten Greg Poland heb je door het coronavirus vooral last van koorts, hoesten, spierpijn, vermoeidheid en verkoudheid, terwijl je bij hooikoorts ook jeukende ogen, een verstopte neus, kriebelhoest en niesbuien kunt hebben. Het verschil is vooral ook merkbaar als je net buiten bent geweest. Bij hooikoorts krijg je juist dan last van klachten, terwijl dat bij COVID-19 niet het geval is. Bij dit virus verergeren de klachten een aantal dagen en gaat het daarna vaak weer wat beter.

Terugkerende klachten

Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als de symptomen alleen rond de ogen en neus ontstaan. Het gaat dan vaak om hooikoorts. Veel hooikoortspatiënten hebben hier elk jaar opnieuw weer last van en herkennen deze klachten ook meteen.

Voel je je toch echt wat zieker dan normaal en heb je ook koorts? Dan kan het zijn dat het geen hooikoorts, maar COVID-19 is. Houd je klachten dan goed in de gaten, neem contact op met de huisarts en blijf voor de zekerheid binnen tot je je weer beter voelt.

Om zeker te weten dat je niet besmet bent met het coronavirus, kun je je natuurlijk het beste laten testen.

Ben je toch besmet geraakt met coronavirus? Dokter Rutger geeft tips, zodat je er snel weer bovenop bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl, Margriet.nl. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden