null Beeld

Zo houd je de kans op coronabesmetting in de auto zo klein mogelijk

De kans op coronabesmetting in de auto is groot, omdat virusdeeltjes maar weinig tijd nodig hebben om in zo'n opgesloten ruimte tot grote hoogten te stijgen. Tenminste, als iemand met het virus onder de leden bij jou in de auto stapt. Of vice versa. Een mondkapje opdoen is lang niet genoeg. Het zou in ieder geval helpen om de ramen te openen. Dat blijkt uit onderzoek.

Renée Mulckhuijse

Vooral het openen van de ramen die het verst van de inzittenden zijn, verminderen de kans om een coronabesmetting in de auto op te lopen aanzienlijk.

Coronabesmetting in de auto

Alle ramen in de auto openen is de meest effectieve manier om voldoende te ventileren. Het vermindert de risico op overdracht als één van de personen in de auto besmet is, maar tijdens de wintermaanden zit je misschien niet op die kou te wachten.

Helemaal veilig is het niet om samen te reizen zoals je ongetwijfeld begrijpt, maar er is wel positief nieuws. "Een luchtstroompatroon dat door de cabine reist, het verst van de inzittenden, kan mogelijk het transmissierisico verminderen", aldus het onderzoek waarbij met computersimulaties is gewerkt.

Winter

Toch is het in de winter niet heel prettig om te moeten autorijden met alle ramen open. Gelukkig blijkt uit nieuw onderzoek van Science Advances dat je genoeg luchtstroom kunt ontwikkelen door slechts twee ramen open te zetten. Moet je wel even weten welke ramen dit zijn. Wanneer je met twee personen in de auto zit - waarbij de bestuurder links voorin zit en het de passagier rechtsachter - kun je het beste de rechter voorraam en linker achterraam open zetten. Op die manier stroomt de lucht van linksachter via rechtsvoor de auto uit. Zo ontstaat er als het ware een barrière van een luchtstroom tussen de bestuurder en de passagier.

Niet naast elkaar zitten

Hoewel je misschien gewend bent om samen voorin te zitten, is het volgens de simulatie beter om schuin achter elkaar te zitten. Zo houd je niet alleen afstand, maar creëer je ook een luchtbarrière. Open het rechtervoorraam en het linkerachterraam (deels) om voor voldoende ventilatie te zorgen.

Yiman Zweers (44) werkt op de oogpoli van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Omdat ze merkte dat ze op de corona-afdeling meer nodig was, besloot ze daar bij te springen. Haar partner vertelt: “We sliepen apart, we waren bang voor elkaar.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden