null Beeld

Zo kom je aan die donkere kringen onder je ogen

Soms word je 's ochtends wakker, kijk je in de spiegel en zie je donkere kringen onder je ogen. Misschien had je een slapeloze nacht, maar er zijn ook nog andere oorzaken.

Rachel Vieth

Pigmentverandering

De donkere kringen ontstaan niet alleen door een slechte nacht. Het kan bijvoorbeeld ook een pigmentverandering zijn, soms zelfs genetisch bepaald.

Vooral mensen uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië kunnen genetisch donkere kringen onder hun ogen hebben. Deze vorm is soms lastig te behandelen. Daarnaast kun je ook ouderdomsplekken krijgen onder je ogen. Deze plekken worden ook wel zonneplekken genoemd. Oftewel je krijgt ze door de straling van de zon.

Bloedvaatjes

Daarnaast kan door veroudering een verdunning van de huid ook zorgen voor donkere, blauw-rode, kringen onder de ogen. Naarmate je een hogere leeftijd bereikt wordt de vetlaag onder de lederhuid namelijk dunner. Dat is de huid met alle bloedvaatjes en zenuwen. Door het dunner worden van de huid worden de bloedvaatjes dus zichtbaarder. Dit is niet genetisch bepaald en kan dus iedereen overkomen. Het zorgt alleen wel ervoor dat je een andere kleur onder je ogen krijgt.

Allergie

Donkere kringen kunnen ook door een allergie ontstaan. Hooikoorts is daar een voorbeeld van, maar ook een allergische reactie op een bepaald product. Bij allergieën, zoals bijvoorbeeld hooikoorts, ontstaat er meer vocht onder ogen, wat zorgt voor donkere plekken. Wanneer je regelmaat gaat wrijven in je ogen in combinatie met irritaties onder de ogen wordt de huid na een tijdje donkerder.

Wallen

Wallen worden ook vaak donkere kringen genoemd. Maar er is wel een verschil. Wallen zijn namelijk verdikkingen onder de ogen. Ze worden echter wel door dezelfde redenen veroorzaakt. Dat kan genetisch zijn, maar er zijn nog meer oorzaken.

Zoals roken. Wanneer je regelmatig een sigaretje opsteekt kan dit zorgen voor meer schade aan de bloedvaten. Waardoor je meer rimpels, een drogere huid en meer wallen krijgt.

De wallen zijn helaas niet helemaal te voorkomen. Wel kun je er voor zorgen dat ze niet erger worden. Door bijvoorbeeld goed te slapen, niet te roken en je goed in te smeren in de zon. Zodat je je huid goed beschermt.

Heb je last van brandende ogen? Deze 3 tips geven verlichting:

Bron: Well and good. Huidarts.com. Quest. Gezondheidsplein. MMC. Plusrubriek. Zorgnu. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden