Getty Images Beeld Getty Images/EyeEm
Getty ImagesBeeld Getty Images/EyeEm

Zo kun je samengeklonterde suiker weer zacht krijgen

Als je suiker al een tijdje niet hebt gebruikt, is de kans groot dat het is gaan klonteren in de zak. Gelukkig kun je de suiker heel gemakkelijk weer zacht krijgen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een sneetje wit brood.

Handige tip

Klinkt gek, maar het werkt echt.

Waarom klontert suiker?

Over het algemeen krijg je in witte suiker niet zo snel klonten, maar in bruine suiker wel. Dit heeft te maken met het feit dat donkere suiker meer vocht bevat dan lichte suiker. Wanneer de suiker vervolgens wordt blootgesteld aan de lucht (bijvoorbeeld omdat de zak geopend in de kast staat), verdampt het vocht en ontstaan er harde klonten.

Handig trucje met wit brood

Gelukkig kun je de suiker gemakkelijk weer zacht krijgen. Zorg ervoor dat je de suiker in een pot giet, en pak er vervolgens een sneetje wit brood bij. Snij dit witte brood in een paar stukjes en haal de korsten er vanaf. Stop de stukjes vervolgens in de pot met suiker en haal deze er na twee dagen weer uit. Je zult merken dat de suiker weer lekker zacht is.

Snellere manier

Mocht je nou geen tijd hebben om het op bovenstaande manier te doen, dan is er ook nog een iets snellere tip. Leg de suiker die je nodig hebt in een magnetronbestendig bakje en leg er een vochtig velletje keukenpapier op. Verwarm het 20 seconden in de magnetron en check vervolgens of de suiker zacht is. Als dit niet het geval is kun je het nog eens 20 seconden verwarmen. Roer de suiker vervolgens door elkaar met een vork en het is weer lekker zacht.

Met onderstaand trucje kun je zelfs voorkómen dat basterdsuiker gaat klonteren:

Bron: AD, Culy

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden