Ook in de winter kan je een ochtendmens worden. Beeld Getty Images
Ook in de winter kan je een ochtendmens worden.Beeld Getty Images

Zó kun je zelfs in de winter een ochtendmens worden

Of je een ochtendmens bent is maar voor de helft genetisch bepaald. Dat is op zich goed nieuws, want dat betekent dus ook dat de kwestie voor de andere helft zelf aangepakt kan worden! Zeker in de winter is dat soms pittig, dus daarom zetten wij wat tips voor je op een rij.

Daphne DorgeloGetty Images

Je kunt je biologische klok om verschillende redenen willen verzetten: misschien zodat je om 06:00 van een bakkie pleur kunt genieten terwijl de rest van het huis nog in dromenland is. Of zodat je de eerste paar uren van de ochtend productief kunt doorbrengen zonder irritante meldingen uit WhatsApp-groepen en een vollopende mailbox. Of simpelweg omdat de maatschappij er nu eenmaal op gericht is dat we de dag vroeg beginnen (we weten: oneerlijk).

Biologische klok verzetten

Of je een ochtend- of avondmens bent is dus zoals vermeld voor de helft genetisch bepaald. De andere helft is gebaseerd op gewoontevorming, omgeving, opvoeding en leeftijd. De Universiteit van Birmingham heeft onderzoek gedaan om erachter te komen hoe je dat gedrag nu kunt gebruiken om je biologische klok te verzetten. En daar kwamen de volgende tips uit:

  1. Ga in de ochtend zo snel mogelijk naar buiten om van het eerste zonlicht te genieten. Ook als het nog donker is helpt frisse lucht met wakker worden.
  2. Beperk het licht 's avonds (en dus ook de televisie en je telefoonscherm)
  3. Houd je aan een door jou gewenst, maar vast slaapritme
  4. Ontbijt zo vroeg mogelijk, het liefst gelijk wanneer je opstaat
  5. Eet niet laat in de avond, in ieder geval het liefst niet meer na 19:00

Een bepaald ritme aanhouden en associaties afleren kost vaak een paar weken. Verwacht dus niet dat je na een paar dagen al direct getransformeerd bent in een ochtendmens, maar heb een beetje geduld. En tot die tijd: geniet van de rustige uurtjes die de ochtend te bieden heeft!

Wil het nou echt niet lukken om een ochtendmens te worden? Dan zijn er gelukkig altijd nog tips hoe je je dag alsnog vol energie kan beginnen.

Bron: Womenshealth.

OCHTENDMENS Beeld Getty Images
OCHTENDMENSBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden