null Beeld

Zo maak je boeuf bourguignon!

Geen plannen voor het weekend? Ga lekker bourgondisch genieten en maak stoofvlees op z'n Frans: boeuf bourguignon! Stap 's ochtends al in de keuken om het klaar te maken, zodat het extra lang kan stoven. Hoe langer, hoe lekkerder!

Richt Kooistra

Vroeger was boeuf bourguignon een boerenmaaltijd, totdat de beroemde Franse chef-kok Georges Auguste Escoffier het in zijn eerste kookboek opnam. Sindsdien behoort dit stoofgerecht tot de ‘haute cuisine’ van Frankrijk.

Wat heb je nodig?

-1 kilo rundvlees

- 3 uien

- 2 wortelen

- 2 eetlepels zilveruitjes

- 2 tenen geperste knoflook

- 200 g mager rooksspek

- 300 g kastanjechampignons

- 1,5 dl water

- 0,5 dl rode wijn

- 2 el bloem

- zout en peper

- 2 takjes verse oregano en basilicum

- 1 el tomatenpuree

- 1 bouillonblokje

- olijfolie

Zo maak je het!

Bak het spek en de uien met wat olijfolie tot ze glazig zijn. Zet opzij. Snij het rundvlees in stukken en bak dit snel ruin in een andere pan. Strooi bloem over het vlees en schenk al roerend water erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de gebakken ui en het spek toe. Roer door en doe de rode wijn erbij. Voeg de groene kruiden en de knoflook toe. Laat drie uur sudderen. Dan de rest van de ingrediënten erbij. Kook nog een half uur zachtjes door.

De originele boeuf wordt gemaakt met rode wijn, champignons, uitjes en reepjes spelk. Maar je kunt het gerecht ook maken met bier in plaats van wijn.

S M A K E L I J K

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden