Cleaning Beeld Unsplash
CleaningBeeld Unsplash

Zo maak je de douchegoot écht grondig schoon

Het is zeker geen leuk klusje, maar het hoort er nou eenmaal bij. Eens in de zoveel tijd is de douchegoot toe aan een grondige schoonmaakbeurt. Weg met die ontstopping, muffe geur en viezigheid.

Nèdia SeinenUnsplash

De douchegoot krijgt aardig wat te verduren. De combinatie van losse haren, zeep en haarproducten zorgt al snel voor een zooitje in de douchecabine. De douchegoot is daarom de ideale plek voor bacteriën en schimmels. Zij groeien snel in een vochtige omgeving. Tijd om dit aan te pakken.

Chemische ontstopper

Als je de douchegoot gaat schoonmaken denk je al snel aan een chemische ontstopper. Deze zijn bij supermarkten, drogisterijen en bouwmarkten te koop. Je giet ze in de douchegoot, wacht een tijdje, spoelt de afvoer goed na en klaar is kees. Heel makkelijk, maar niet al te best voor het milieu of voor jouw afvoer. Deze producten zijn erg chemisch. Ze zijn niet milieuvriendelijk, slecht voor je gezondheid en de afvoer wordt er ook niet blij van.

Zelfgemaakte ontstopper

In plaats van een chemische ontstopper, kun je ook zelf een ontstopper maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is baking soda en azijn. De combinatie van deze producten is een stuk minder agressief dan de ontstoppers uit de supermarkt, maar het is zeker geschikt om vuil en verstopping te verwijderen.

  1. Giet een kopje baking soda in de goot
  2. Wacht 5 minuten
  3. Giet een kopje azijn in de goot
  4. Laat minimaal 2 uur inwerken
  5. Spoel na met heet water

Grote schoonmaakbeurt

Je zult er toch echt aan moeten geloven, dus pak die spons en dat doekje er maar bij. Gelukkig hoeft het schoonmaken helemaal niet moeilijk te zijn. In slechts 5 stappen is de douchegoot zo goed als nieuw.

  1. Open de goot en maak het grootste vuil schoon. Verwijder de haren en zeepresten en poets het vuil weg met een schoonmaakdoekje.
  2. Zodra je dit hebt gedaan begin je met schrobben. Pak een spons met reinigingsmiddel en poets alles goed schoon.
  3. Het schoonmaken van de douchegoot gaat verder dan alleen de bovenkant van het putje. In de afvoer zitten vaak haren en zeepresten. Zit deze viezigheid niet diep, dan kun je je handen of een haak gebruiken om het te verwijderen. Denk bij een haak aan een haaknaald of metalen kledinghanger.
  4. Zit de viezigheid dieper? Gebruik dan een speciale afvoerborstel of ontstoppingsveer. Breng deze zo diep als het kan de goot in om zoveel mogelijk viezigheid uit de afvoerbuis te halen.
  5. Wanneer je hiermee klaar bent is het tijd voor een ontstopper. Giet de zelfgemaakte ontstopper in de douchegoot. Dit doodt schimmels en laat de muffe geur verdwijnen. Spoel de afvoer tot slot goed door met heet water.

Schoon houden

Na het ontstoppen en schoonmaken van de douchegoot volgt de volgende uitdaging. Want natuurlijk wil je de douchegoot vervolgens zo lang mogelijk schoon houden. Gebruik hiervoor een afvoerzeefje om te voorkomen dat viezigheid en haar de afvoer in gaan. Maak na het douchen dit zeefje even schoon. Dit hoeft geen grote schoonmaak te zijn, maar zorg ervoor dat de haren en zeepresten niet blijven liggen. Dit zal je in het vervolg heel wat werk schelen.

Bron: Badkamerwinkel, Gelukkiger Wonen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden