null Beeld

Zo maak je de lekkerste scones!

Onmisbaar bij iedere high tea, maar ook ontzettend lekker bij de koffie of het ontbijt. Natuurlijk hebben we het over scones. Dit Schotse broodje eet je traditioneel met clotted cream en een flinke klodder jam. 

Richt Kooistra

Wat heb je nodig?

- 600 g zelfrijzend bakmeel

- 310 ml volle melk

- 125 ml slagroom, plus wat extra voor het bestrijken

- 40 g koude boter, in blokjes

- een snuf zout

Zo maak je het!

Stap 1: Verwarm de oven voor op 230 graden. Vet een bakblik in met boter.

Stap 2: Doe het meel, zout en de boter in een kom. Wrijf de boter rustig door de bloem en til het mengsel daarbij telkens een beetje op, zodat er lucht in komt.

Stap 3: Maak als je alle boter door de bloem hebt gewreven een kuiltje in het midden en schenk de melk en room erin. Meng alle ingrediënten met een ongekarteld mes: trek dat door de ingrediënten en meng ze losjes.

Stap 4: Stort het deeg omgekeerd op een zeer licht met bloem bestoven werkblad. Druk het deeg met de muis van je hand uit tot een dikte van circa 3 cm en steek scones uit tot al het deeg op is.

Stap 5: Zet de scones dicht tegen elkaar aan op de bakplaat. Bestrijk de bovenkant met slagroom en schuif de bakplaat dan in de loeihete oven. Bak de scones 12-15 minuten. De scones zijn gaar als ze stevig (niet nat en zompig) aanvoelen als je er in het midden in knijpt.

Je kunt ook altijd proeven om er zeker van te zijn dat ze gaar zijn voordat je ze uit de oven haalt. Serveer vervolgens met jam en clotted cream!

Dit recept komt uit het boek Matt Preston's 100 beste recepten. Je kunt dit boek bestellen voor € 24,95 via Bol.com.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden