null Beeld

Zo maak je je eigen ketchup!

Ga je met de feestdagen met de hele familie gourmetten? Dan mogen lekkere sauzen natuurlijk niet ontbreken. Denk aan mayonaise, cocktailsaus, tatziki... Wil je gezond doen, maak dan je eigen ketchup!

Online redactie

Rode sauzen zijn in het algemeen gezonder dan witte sauzen. Ze zijn vaak gemaakt op basis van paprika, tomaten en andere groenten. Bovendien bevatten ze vaak niet zoveel calorieen. Witte sauzen daarentegen hebben vaak mayonaise als basis of room en kaas. Bij rode sauzen moet je er wel goed op letten dat er niet te veel suiker in is verwerkt, want dat maakt de saus wel ongezonder. Als je zelf een rode saus maakt, zoals deze ketchup, kun je het aantal suiker naar smaak toevoegen.

Wat heb je nodig?

- 2,5 kilo tomaten

- 1 rode paprika

- 2 middelgrote uien, fijngehakt

- 1 teen knoflook, uit de pers

- 100 ml azijn

- 75 g suiker

- snuf zout

- 2 tl geraspte gember

- 2 tl paprikapoeder

- 2 tl nootmuskaat

- 1 mespunt cayennepeper

- 1 el korianderzaad

- 1 kruidnagel

- peper uit de molen

- steriele potten

Zo maak je het!

Stap 1: Was de tomaten en snijd ze in stukken. Doe hetzelfde bij de paprika en verwijder de zaadjes.

Stap 2: Doe de tomaat, paprika, ui en knoflook met een scheutje water in een pan en laat alles ongeveer een uur op een zacht vuurtje sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg als dat nodig is een beetje water toe.

Stap 3: Pureer de saus van het vuur af met een staafmixer glad. Zet hem terug op het vuur en voeg de azijn, suiker en alle specerijen toe. Laat de saus nog eens anderhalf uur zachtjes sudderen, of totdat hij voldoende is ingedikt. Voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Stap 4: Giet de hete saus in steriele potten. Sluit ze af met een passende deksel en draai ze op de kop tot ze zijn afgekoeld. De ketchup blijft zo wel een jaar goed. Een geopende pot moet je wél in de koelkast bewaren.

Bereiden: circa 10 min. Kooktijd: 2,5 uur. Circa 138 kcal per pot (bij 5-6 potten van ca. 250 g)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden