null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo meet je de lichaamstemperatuur op de juiste en meest betrouwbare manier

In een normale winter ligt een verkoudheid of griepje al op de loer, maar in tijden van het coronavirus houden we onze gezondheid nog eens extra goed in de gaten. Is de lichaamstemperatuur wat hoog? Zo weet je of je goed gemeten hebt en of er echt iets aan de hand kan zijn.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Temperatuur opmeten is niet zo heel ingewikkeld, maar toch zijn er wat dingen die je moet weten om zo betrouwbaar mogelijk te meten en om te kunnen beoordelen of jij (of een van jouw huisgenoten) iets onder de leden hebt of niet.

Koorts: welke lichaamstemperatuur?

Uit onderzoek van Braun en Wakefield Research is gebleken dat 73% van de ouders denkt dat een temperatuur hoger dan 37 graden geen goed teken is. 47% van de volwassenen zonder kinderen denkt daar ook zo over. Toch spreken we pas van koorts als de temperatuur 38 graden of hoger is. Wel heeft iedereen een andere 'basis temperatuur'. 37 graden is de gemiddelde temperatuur, maar zeker niet de enige 'normale' temperatuur. De tijd van de dag, de menstruatiecyclus, fysieke activiteit en eten en drinken kunnen ook invloed hebben op hoe warm het lichaam is. Zo gaat bij iedereen de temperatuur in de loop van de dag omhoog. Het is daarom goed om erachter te komen wat jouw 'basis temperatuur' is. Houd bijvoorbeeld een paar dagen lang twee keer per dag bij wat jouw temperatuur is. Op deze manier kun je eerder en beter zien wanneer jouw temperatuur omhoog gaat ten opzichte van jouw normale temperatuur en er dus iets aan de hand kan zijn.

Lichaamstemperatuur meten

Hoe kun je het beste de lichaamstemperatuur meten? Met een digitale thermometer kun je onder de tong, onder de oksel en in de anus meten. Daarnaast heb je ook nog de voorhoofd- en infraroodthermometer waarmee je de temperatuur op het voorhoofd kunt meten en de oorthermometer. Een rectale meting geeft de meest betrouwbare uitslag. Wanneer je in de mond of onder de oksel meet, kun je het beste 0,3 tot 0,5 graden optellen bij de temperatuur. Bij de infraroodthermometer - die sinds de uitbraak van het coronavirus vaker wordt ingezet - moet je hier zelfs een hele graad bij optellen.

Hoge temperatuur

Twijfel je door de hoogte van de temperatuur of je klachten hebt? Neem dan contact op met de huisarts. Geef door met welke soort thermometer je jouw temperatuur hebt opgemeten en welke temperatuur de thermometer laat zien. De dokter zal dan het beste kunnen beoordelen wat er aan de hand is.

BEKIJK OOK: Dokter Rutger: wat moet je doen als je koorts hebt?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Realsimple.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden