Getty Images Beeld Getty Images/Johner RF
Getty ImagesBeeld Getty Images/Johner RF

Zó vaak moet je je koffiezetapparaat schoonmaken

Als koffiefanaat heb je liever niet dat je trouwe koffiezetapparaat er op een ochtend mee ophoudt. En al helemaal niet als je dat bakkie pleur precíes op dat moment zo hard nodig hebt. De kans dat dat gebeurt, bestaat natuurlijk altijd. Maar die houd je het liefst zo klein mogelijk. Het koffiezetapparaat geregeld schoonmaken is dan geen overbodige luxe. Maar hoe vaak moet je dat eigenlijk doen?

Luna van LaarenGetty Images/Johner RF

Schrik niet: waarschijnlijk een stuk vaker dan je denkt en doet. En dan hebben we het niet over de buitenkant van het apparaat, waar je ‘even’ een doekje overheen haalt. Lief zijn voor ‘de binnenkant’ is voor de levensduur extra belangrijk. En voor de smaak van je koffie ook, trouwens.

Koffiezetapparaat spoelen

Laten we beginnen bij iets wat je heel regelmatig moet doen: de machine spoelen. Experts raden aan om zo'n reinigingsbeurt dagelijks (!) op het programma te zetten. Zo ga je eventuele verstoppingen het best tegen. In het ideale geval doe je dit bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds. Want hier geldt: hoe vaker, hoe beter. Eens per dag spoelen kan in elk geval allesbehalve kwaad.

En vergeet ook niet om de losse onderdelen van het apparaat eens in de paar dagen mee te nemen in de vaatwasser – of was ze grondig met de hand af.

Ontkalken en reinigen van je koffiezetapparaat

Dan heb je nog twee acties die je geregeld uit moet voeren om je machine zo lang mogelijk mee te laten gaan: ontkalken en reinigen. Die volgorde kun je trouwens ook het beste aanhouden. Door het koffiezetapparaat te ontkalken, lost eventuele kalkaanslag op, samen met mogelijke bacteriën die daar in zitten. Doe dit eens in de twee à drie maanden, dan zit je in elk geval goed. De temperatuur van je koffie wordt er beter van. En dat zorgt er weer voor dat je bakkie (nóg) lekkerder smaakt.

Dan nog even over het reinigen van je koffiezetapparaat. Handig om dit elke drie weken te doen, met bijvoorbeeld een reinigingstablet. Zo’n tablet verwijdert eventuele koffieaanslag. Voor zo'n reinigingsbeurt kun je trouwens het beste speciale koffiemachinereiniger gebruiken, volgens experts. Dat werkt beter dan een huis-, tuin- en keukenproduct als afwasmiddel.

Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van koffie:

Bron: Care Club via Radar, KoffiePartners

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden