null Beeld

Zó weinig vrouwen laten een uitstrijkje maken

Na je 30e ontvang je iedere 5 jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Zo krijgen vrouwen de kans om kanker voortijdig op te sporen. Daar geeft echter niet iedereen gehoor aan.

Susan Dalstra

Maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen laten een uitstrijkje maken. Dat blijkt uit onderzoek van Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Vooral vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten het vaak afweten.

800 vrouwen

Ieder jaar krijgen 800 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, weet het RIVM. Ieder jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte.

Onrustige cellen

Baarmoederhalskanker is vrijwel altijd het gevolg van het HPV-virus. Aan de hand van een uitstrijkje kunnen het virus en onrustige cellen worden opgespoord. Ieder jaar laten 800.000 vrouwen een uitstrijkje maken. Bij 35 van hen werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Bij 5000 vrouwen werd een voorstadium van baarmoederhalskanker vastgesteld. Door het bevolkingsonderzoek zijn naar schatting 325 sterfgevallen voorkomen, meldt Olijf.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Olijf. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden