Zó weinig vrouwen laten een uitstrijkje maken
Na je 30e ontvang je iedere 5 jaar een uitnodiging om mee te doen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Zo krijgen vrouwen de kans om kanker voortijdig op te sporen. Daar geeft echter niet iedereen gehoor aan.
Maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen laten een uitstrijkje maken. Dat blijkt uit onderzoek van Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Vooral vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten het vaak afweten.
800 vrouwen
Ieder jaar krijgen 800 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, weet het RIVM. Ieder jaar overlijden ongeveer 200 vrouwen aan de gevolgen van de ziekte.
Onrustige cellen
Baarmoederhalskanker is vrijwel altijd het gevolg van het HPV-virus. Aan de hand van een uitstrijkje kunnen het virus en onrustige cellen worden opgespoord. Ieder jaar laten 800.000 vrouwen een uitstrijkje maken. Bij 35 van hen werd baarmoederhalskanker geconstateerd. Bij 5000 vrouwen werd een voorstadium van baarmoederhalskanker vastgesteld. Door het bevolkingsonderzoek zijn naar schatting 325 sterfgevallen voorkomen, meldt Olijf.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Olijf. Beeld: iStock