null Beeld

Zoek maar dekking: de Australische griep lijkt eraan te komen

De kerstvakantie is voorbij en we beginnen onbewust aan het (verder) verspreiden van de griep. Onze zuiderburen hebben al te maken met niet zomaar een griepvirus: de Aussie flu zou de dodelijkste zijn in 50 jaar.

Irene de Waal

In Groot-Brittanië is de griepgolf al losgebarsten. Hij kreeg er zelfs een naam, Aussie flu (Australische griep), omdat het virus oorspronkelijk uit Australië komt. Ook voor onze Vlaamse zuiderburen wordt een epidemie van Australische griep voorspeld.

Het RIVM meldt dat er een griepvirus heerst in Nederland. Over de Australische griep wordt in ons land (nog) niet gesproken.

Geen handen schudden

Er zijn al verschillende dodelijke slachtoffers gevallen in Groot-Britannië door het heftige griepvirus. Dat leidde afgelopen weekend in Noord-Ierland tot de vraag om elkaar niet langer de hand te schudden. Ziekenhuizen schrapten er al 55.000 geplande operaties om plaatsen vrij te maken voor zieken. En het griepvirus komt nu dus ook onze kant op. "In Australië sloeg de griep twee keer zo hard toe als een normale griep," aldus een Vlaamse viroloog.

Dodelijke slachtoffers

Toch is er volgens hem nog geen reden tot paniek. Ook niet als je weet dat er in Australië 300 doden vielen. "Elke griep maakt doden. Ook bij ons sterven er jaarlijks 100 tot 1.000 mensen aan de griep. Het is nu eenmaal iets ernstigs."

Epidemie op komst

De Vlaamse viroloog voorspelt een griepgolf in België, omdat we na de kerstvakantie weer veel met andere mensen in contact komen: "Ik voorspel dat binnen nu en drie weken er een epidemie is waarbij 3 tot 10 procent van de bevolking de griep heeft."

Goed idee om aan je weerstand te werken, dus. Was goed je handen, zorg voor de broodnodige vitamines en gun jezelf bijvoorbeeld een dagje Winter Wellness.

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: HBVL.be. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden