Recept Beeld Ernie Enkelaar
ReceptBeeld Ernie Enkelaar

PREMIUMrecept

Zoete Zweedse kaneelbroodjes: vetelängd

In hartje Amsterdam kneedt Isabell Häggström het ene zoete broodje uit haar thuisland Zweden na het andere. “Durf te experimenten, wees niet bang om te falen. Persoonlijk houd ik niet van perfect gebakken baksels, het mag er echt wel zelfgemaakt uitzien.” Zoals deze klassieke vetelängd met kaneelvulling, die óók eenvoudig vegan te maken is.

RedactieErnie Enkelaar

Voor 2 broden

Bereidingstijd 30 minuten | Wachttijd 70 minuten | Oventijd 20 minuten

Dit heb je nodig

Voor het deeg

  • 250 ml (haver)melk
  • 7 g droge gist
  • 75 g (vegan) boter, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 40 g kristalsuiker
  • ¼ tl zout
  • 400 g tarwebloem

Voor de kaneelvulling

  • 75 g (vegan) boter, op kamertemperatuur
  • 40 g kristalsuiker
  • 1 el kaneel

Voor de garnering

  • Strooisels, zaden of noten

Voor de siroop

  • 100 ml water
  • 80 g kristalsuiker

Extra

  • Bakpapier
  • Deegkwast
  • Deegroller

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk op laag vuur in een steelpannetje tot lauwwarm (lichaams­temperatuur).
  2. Doe de gist in een grote kom, schenk de melk erbij en roer tot de gist is opgelost.
  3. Voeg dan de blokjes boter, de suiker, het zout en geleidelijk de bloem toe, maar houd 30 gram bloem apart voor het bestuiven. Kneed het deeg met een machine circa 5 minuten stevig door, of 10 minuten als je met de hand werkt. Het deeg moet zacht aanvoelen en makkelijk uit de kom komen. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg ­circa 30 minuten rijzen.
  4. Maak ondertussen de kaneelvulling: meng alle ingrediënten hiervoor in een kleine kom.
  5. Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het lichtjes door met je handen. Verdeel het in twee delen.
  6. Neem een deel, bestuif het met bloem en rol het met de deegroller uit tot een rechthoek van 2-3 millimeter dik. Verdeel de helft van de vulling over de rechthoek en rol het deeg in de lengte op. Vorm tot een brood.
  7. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met het andere deel. Dek ze af met een theedoek en laat ze nog 40 minuten rijzen.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C.
  9. Doe voor de ­siroop alle ingrediënten in een steelpan op laag vuur en roer tot de suiker helemaal is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
  10. Strooi de garnering over de broden en bak ze circa 20 minuten gaar onder in de oven.
  11. Bestrijk de broden met de siroop zodra ze uit de oven komen. Laat ze vervolgens nog een beetje afkoelen, voordat je ze aansnijdt.

Styling Cyn Ferdinandus | Receptuur Isabell Häggström | Fotografie Ernie Enkelaar

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden