null Beeld

Zoveel bespaar je door minder tot geen vlees (meer) te eten

Het is de week zonder vlees. Een mooie reden om minder of geen vlees te eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Je zou er namelijk meer mee besparen dan alleen dierenlevens. Daarom zoekt Libelle uit wat minderen met vlees eten voor het milieu doet.

Online redactie Libelle

En merk je het eigenlijk ook in je portemonnee, als je stopt met vlees eten?

Water

Libelle’s Linda at als challenge een maand lang geen vlees. Volgens de Veggie challenge bespaarde ze daarmee binnen 30 dagen zo’n 56 m2 landbouwgrond, 1,5 dier, 20 kilo CO2 en 45.636 liter water. Vooral die enorme hoeveelheid water springt eruit: je zou per dag dus ruim 1.500 liter water besparen. Organisatie Wakker dier zegt dat voor het produceren van een ons rundvlees inderdaad 1.500 liter water nodig is: dat zou gelijk staan aan het waterverbruik van een maand lang douchen.

Vleesvervangers

Maar het blijkt iets anders te liggen, vertelt Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement tegen NPO Radio 1. “Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1.000 liter per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen om aan je voedingsstoffen te komen, dat kost dan weer 200 liter. Dus je bespaart netto 800 liter per dag.” Dat staat dus niet gelijk aan een maand douchen, maar zeker wel aan 2 weken.

Financiën

En hoe zit het qua financiën? We weten allemaal dat vlees niet bepaald goedkoop is. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks een vers stuk vlees koopt - al dan geen euroknaller - dan ben je met gemak een tientje of meer per dag kwijt voor het hele gezin. Koop je ook nog wekelijks verse vis, zoals zalm? Dan kun je hier ook een flinke rekensom voor maken. Natuurlijk zijn vleesvervangers als noten en kaas ook aan de prijs, maar wanneer je dit afwisselt met bonen en andere goedkope peulvruchten merk je dit al snel aan je maandelijkse boodschappengeld.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HP De Tijd, NPO Radio 1. Oneworld. Weekzondervlees. Bedrock. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden